Brexit

Boris Johnson presser Underhuset - vil have et valg

Johnson vil give medlemmerne af Underhuset mere tid til at debattere Brexit-aftalen, men kun hvis de stemmer ja til et parlamentsvalg.

Storbritanniens premierminister Boris Johnson vil på mandag forsøge at få udskrevet valg i England. Det skriver han til aften på Twitter.

Johnson siger, at han vil give medlemmerne af Underhuset mere tid til at debattere Brexit-aftalen, men kun hvis de stemmer ja til et parlamentsvalg.

- Hvis de virkelig vil have mere tid til at studere denne fortrinlige plan, kan de få det, men de skal gå med til at holde valg 12. december. Det er vejen frem, siger Boris Johnson til Sky News.

Boris Johnson er villig til at give parlamentarikerne indtil 6. november til at debattere hans Brexit-forslag.

De britiske politikere kan mandag stemme om, hvorvidt de vil have et parlamentsvalg, siger Underhusets konservative leder, Jacob Rees-Mogg.

Labour-leder Jeremy Corbyn vil kun støtte Boris Johnsons forslag om at holde valg, hvis et såkaldt no-deal Brexit tages af bordet. Det siger han ifølge Sky News.

Corbyn opfordrer Labours parlamentsmedlemmer til at stemme blankt, hvis forslaget om valg kommer til afstemning mandag, melder tv-stationen BBC.

Kræver opbakning fra Underhuset

Boris Johnson mødtes torsdag med sit kabinet for at drøfte regeringens næste skridt, oplyste premierministerens talskvinde til nyhedsbureauet Reuters.

Også den politiske redaktør på Sky News erfarer, at regeringen mandag vil foreslå at holde valg. Derpå skal forslaget drøftes i begyndelsen af ugen, skriver Sky News.

Boris Johnson kan ikke udskrive valg, uden at Underhuset først har godkendt det. To tredjedele af medlemmerne skal stemme for forslaget.

Oppositionspartiet Labour har allerede afvist hans valgønsker to gange. Men torsdag siger Johnson, at det vil være "moralsk utroværdigt" af Labour at blive ved med at afvise et valg.

To nye datoer i spil

Premierministeren siger desuden, at han anser det for sandsynligt, at EU vil give briterne en forlænget frist til 31. januar til at få skilsmisseaftalen vedtaget.

Han tilføjer, at han selv foretrækker en kortere forlængelse til 15. eller 30. november, skriver Reuters.

TV 2s korrespondent i London, Divya Das, mener, at dagens udmelding viser, at premierministeren gerne videre i processen.

- Fredag bliver vi formentlig klogere på, om EU giver Storbritannien en forlængelse af Brexit-datoen. I et eller andet omfang må han jo forvente, at det kommer til at ske. Spørgsmålet er, om det bliver en lang eller en kortere forlængelse.

- Det vi kan konstatere, er at vi godt kan slette 31. oktober fra kalenderen - og foreløbigt kan vi så sætte 6. november og 12. december ind i stedet, lyder det fra Divya Das.