Udland

39 lig i lastbil var kinesere - efterforskning trækker tråde til flere lande

Det efterforskes blandt andet, om sagen kan have forbindelse til kriminelle netværk for menneskesmugling.

Det var 39 kinesiske statsborgere, der onsdag blev fundet døde i en lastbiltrailer i Grays i det sydlige England.

Der er tale om otte kvinder og 31 mænd, oplyser britisk politi torsdag.

Myndighederne i Storbritannien har indledt en efterforskning, hvor de undersøger, om sagen kan have forbindelse til kriminelle netværk med menneskesmuglere.

Politiet har ransaget tre adresser i Nordirland i forbindelse med efterforskningen. De to adresser har ifølge britiske medier forbindelse til en 25-årig, nordirsk lastbilchauffør, der er anholdt i sagen og mistænkt for mord.

Traileren, hvor de 39 lig blev fundet, havde køleelementer, og ifølge britiske medier kan kineserne være frosset ihjel ved temperaturer på ned til -25 grader. Det er dog ikke bekræftet af myndighederne.

Efterforskningen har vist, at traileren blev sejlet til England fra Zeebrugge i Belgien.

Det er på nuværende tidspunkt ikke kendt, hvor den har været inden da, eller hvornår kineserne blev lukket ind i traileren.

Den 25-årige chauffør hentede traileren i et havneområde, og godt en time senere blev ligene opdaget. Det er på nuværende tidspunkt derfor uklart, hvor meget han har kendt til personerne inde i traileren, skriver The Guardian.

Flere lande efterforsker

Politiet har oplyst, at traileren var indregistreret i Bulgarien. Her meddeler udenrigsministeriet ifølge The Guardian, at den er indregistreret i byen Varna i det østlige Bulgarien under et firma, der er ejet af en irsk statsborger.

Nordirsk politi fortæller, at de bistår politiet i Essex med efterforskningen, mens politiet i Irland har oplyst, at de vil bidrage med, hvad der er muligt.

I Belgien, som var trailerens sidste stop, inden den nåede Storbritannien, har myndighederne også indledt en efterforskning af episoden.

Ligene i lastvognen blev opdaget i Grays i Essex natten til onsdag.

- Vi har på nuværende tidspunkt ingen ide om, hvor lang tid den har tilbragt i Belgien. Det kan være timer eller dage, vi ved det simpelthen ikke, siger Eric Van Duyse, der er talsmand for den belgiske statsanklager, til BBC.

Kinas ambassadør til Storbritannien, Liu Xiaoming, har på Twitter skrevet, at ambassaden har modtaget meldingen om dødsfaldene "med tunge hjerter", og at den er i tæt kontakt med britisk politi.

Migranter er før fundet i lastbiler

Sagen har flere lighedstræk med en sag fra 2000, hvor 58 kinesiske migranter blev fundet døde i en lastbiltrailer i Dover.

I den aktuelle sag undersøger den engelske politimyndighed National Crime Agency (NCA), om kriminelle bander har spillet en rolle og har forsøgt at smugle de 39 kinesere ind i Storbritannien.

Bag politiets afspærring arbejdede teknikere længe ved lastbilen, indtil den kort før klokken 17 blev eskorteret til et nærtliggende havneområde i Tilbury, skriver The Guardian.

Onsdag blev der også fundet ni andre migranter i live i en anden lastbil på motorvejen i Kent, der også ligger i det sydlige England. De ni personer er nu overdraget til de britiske immigrationsmyndigheder, skriver The Guardian.

Tilbage i 2015 blev 71 personer fundet døde i en forladt kølebil på en østrigsk motorvej. Politiet formodede dengang, at bilen var en del af et bulgarsk-ungarsk netværk for menneskesmugling.