Udland

Zuckerberg grillet under høring om ny valuta

Facebook-stifteren blev blandt andet spurgt, om han mener, at han er hævet over loven.

Mark Zuckerberg, stifteren af Facebook, blev onsdag "grillet" under en høring i den amerikanske kongres.

Et af de adskillige kritikpunkter var planen om at lave en helt ny valuta kaldet Libra. Det skriver BBC.

Planen med kryptovalutaen har været undervejs i næsten to år, og planen er, at den skal kunne nå ud på tværs af alle landegrænser.

Bliver det en realitet, vil det svare til, at du kan overføre penge til alle i verden. Præcis som det er tilfældet med eksempelvis Mobilepay i dag - men uden en bank som mellemstation.

Hvad er digital valuta?

  • Digital valuta kan kun veksles elektronisk.
  • Transaktioner med de digitale valutaer foregår uden om bankerne. De kan købes på forskellige børser på internettet. Prisen styres af udbud og efterspørgsel.
  • Systemet bygger på en såkaldt Blockchain-teknologi. De digitale mønter kan opbevares i en virtuel pung på nettet.
  • Et voksende antal fysiske forretninger og onlinetjenester er begyndt at tage imod bitcoin som betaling.
  • Der findes flere end 1000 forskellige kryptovalutaer. Den bedst kendte kryptovaluta er bitcoin, der blev introduceret i 2009.

Troværdighed svækket

Forud for høringen skrev Kongressen i et brev til Facebook, at møntfoden vil kunne true verdensøkonomien.

Det kom derfor ikke som noget chok, da Maxine Waters, den demokratiske formand i udvalget, der lovgiver og behandler finansielle tjenester i USA, sagde, at det ville være en fordel for alle partier, hvis Facebook ville koncentrere sig om deres eksisterende mange problemer i stedet for at fortsætte med Libra-projektet.

Waters spurgte i den sammenhæng Zuckerberg, om han mener, at han er "hævet over loven".

Hun refererede blandt andet til Facebooks rolle i Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016 og sagen om firmaet Cambridge Analytica, der høstede data fra mere end 50 millioner mennesker gennem Facebook og brugte den viden i politiske kampagner, har sat det sociale medies troværdighed på prøve.

Zuckerberg erkendte, at Facebook har lavet fejl, og at de har et arbejde foran sig med at opbygge tillid, men sagde i samme ombæring, at "tidligere fejl ikke bør stå i vejen for Libra".

Store spillere springer fra

Selvom det onsdag var Zuckerberg, der måtte i den varme stol, er Facebook teknisk set kun ét af flere firmaer, der står bag Libra.

Da projektet blev præsenteret i juni, fremgik i alt 28 firmanavne på listen over de involverede. Udover Facebook var det giganter som Spotify, Uber, Visa, PayPal og Vodafone.

I løbet af den seneste måned er gruppen dog blevet væsentlig mindre, da otte af firmaerne har valgt at trække sig fra projektet. Her kan blandt andet nævnes Mastercard, Visa, Ebay og Paypal.