Putin og Erdogan indgår aftale om at fjerne kurdere - får 150 timer til at komme væk

Tyrkiet og Rusland har indgået en "afgørende" aftale, der har som mål at få kurdisk milits helt væk fra syrisk grænse mod Tyrkiet.

Mens den midlertidige våbenhvile for det nordøstlige Syrien udløb, færdiggjorde Tyrkiet og Rusland tirsdag en fælles aftale for det konfliktramte område.

Under sin offensiv i Syrien har tyrkerne taget kontrol over et 120 kilometer langt landområde langs grænsen, hvor de vil etablere en såkaldt "sikkerhedszone".

Med den nye aftale tillader Rusland, at de tyrkiske soldater forbliver i området og fastholder kontrollen.

Fra onsdag middag får den kurdiske YPG-milits 150 timer til at trække sig mindst 30 kilometer væk fra grænsen. Herefter vil tyrkiske og russiske tropper begynde at patruljere i "øst og vest".

Aftalen mellem Rusland og Tyrkiet fastslår også, at YPG-militsen og dens våben "vil blive fjernet" fra byerne Manbij og Tall Rifaat, der begge ligger uden for området.

Byen Qamishli, som har en stor kurdisk befolkningsgruppe, ligger inden for sikkerhedszonen, men er undtaget af aftalen. Det fremgår ikke umiddelbart, hvad der skal ske her.

Assad har accepteret

Detaljerne om aftalen blev offentliggjort efter et seks timer langt møde mellem den russiske præsident, Vladimir Putin, og tyrkiske Recep Tayyip Erdogan i Sotji i Rusland.

Efterfølgende udtrykte Putin stor tilfredshed med mødet.

- Vi har truffet nogle vigtige, for ikke at sige afgørende, beslutninger for at løse det, der har udviklet sig til en rimelig anspændt situation ved den syrisk-tyrkiske grænse, sagde Putin ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Rusland er en vigtig allieret for den syriske præsident, Bashar al-Assad, og ifølge en talsmand for Kreml blev Assad efterfølgende informeret om indholdet af aftalen.

Her udtrykte Assad opbakning til aftalen og sagde, at syriske grænsevagter vil være klar til at blive udsendt til grænsen sammen med russiske tropper, fortæller den russiske talsmand, Dmitri Peskov.

Onsdag middag råder Rusland kurderne til selv at trække sig fra området, ellers vil syrisk og russisk militær være nødt til overlade dem til et nyt militært fremstød fra Tyrkiet.

- Og tilbageværende kurdiske formationer vil i så fald falde under vægten fra den tyrkiske hær, siger Peskov ifølge nyhedsbureauet AFP.

Tyrkiet vil ikke fortsætte offensiv

Tyrkiske styrker indledte deres offensiv mod kurdiske styrker i det nordøstlige Syrien 9. oktober, efter USA trak sine soldater væk fra området. Men torsdag i sidste uge accepterede Tyrkiet efter aftale med USA at indstille kamphandlingerne i fem døgn.

For Tyrkiet har det været afgørende at få den kurdiske YPG-milits trak ud af området for den såkaldte sikkerhedszone. Tyrkiet anser YPG som en terrorbevægelse på grund af organisationens påståede forbindelser til kurdiske oprørere inde i Tyrkiet.

Samtidig er YPG en vigtig del af de kurdiskledede Syriske Demokratiske Styrker (SDF), der har været USA's allierede i kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Få timer før våbenhvilen udløb tirsdag aften, meddelte YPG, at den allerede havde forladt området for den sikre zone.

Derfor er den seneste melding fra tyrkerne også, at de på nuværende tidspunkt ikke ser grund til at genoptage deres offensiv.

USA bakker op

Internationale iagttagere har konkluderet, at Tyrkiet nu i praksis har fået den sikkerhedszone, landet hele tiden har ønsket.

Ifølge Reuters har den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, udtrykt støtte til etableringen af zonen.

- Vi vil meget vel give det internationale samfund en mulighed for at etablere en sikker zone mellem Tyrkiet og den kurdiske befolkning i Syrien, som vil sikre fred og sikkerhed, fortalte Pence.

OVERBLIK: Putin og Erdogans aftale

Ifølge en ti-punktsplan offentliggjort af Kreml blev parterne enige om:

  1. at bevare den politiske enhed og territoriale integritet i Syrien samt beskyttelsen af Tyrkiets nationale sikkerhed.
  2. fortsat at ville bekæmpe terrorisme i alle former og sætte ind mod separatistiske dagsordener i det syriske territorium.
  3. at fastholde det nuværende status quo for den såkaldte sikkerhedszone etableret af Tyrkiet med en bredde på 32 kilometer fra grænsen.
  4. at begge parter genbekræfter vigtigheden af den såkaldte Adana-aftale fra 1998, der forpligter de to lande til "i fællesskab at bekæmpe terrorisme".
  5. at russisk militær og syriske grænsevagter 23. oktober fra klokken 12.00 vil rykke ind i sikkerhedszonen for at fjerne YPG og deres våben i en bredde af 30 kilometer fra grænsen, og at dette skal være gennemført inden 150 timer. Herefter vil der være russisk-tyrkiske patruljeringer i en ti kilometers zone, undtaget byen Qamishli.
  6. at YPG og deres våben skal fjernes fra byerne Manbij og Tall Rifaat.
  7. at begge parter vil tage de nødvendige foranstaltninger for at forhindre infiltration fra terrorister.
  8. at gøre en fælles indsats for at flygtninge kan vende tilbage på en sikker og frivillig måde.
  9. at etablere en fælles overvågnings- og verificeringsmekanisme, der skal lede implementeringen af denne aftale.
  10. at de to parter vil fortsætte arbejdet med at finde en langvarig politisk løsning på konflikten i Syrien.