Udland

Trump vil alligevel ikke trække alle de amerikanske tropper ud af Syrien

USA's præsident har lovet at trække alle soldater ud af Syrien. Men nu siger han, at nogle tropper alligevel skal forblive i landet.

Donald Trump er blevet kritiseret fra mange sider for sin beslutning om at trække amerikanske tropper ud af det uroplagede Syrien.

Ikke mindst fra kurderne, der, efter de amerikanske soldater havde forladt det nordlige Syrien, blev angrebet af Tyrkiet.

Senest har en af lederne af de kurdiske styrker i Syrien, Ilham Ahmed, kaldt den amerikanske præsidents beslutning om tilbagetrækning for noget, der minder om et folkemord. Udtalelsen kom sent mandag aften i Washington, hvor Ilham Ahmed var inviteret til et møde med amerikanske senatorer. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Hun havde samtidig denne klare besked til Trump:

- Stands denne massakre.

Amerikanske tropper til grænsen

I sidste uge sagde Donald Trump, at cirka 1000 amerikanske soldater i Syrien skulle hjem, bortset fra cirka 200 soldater, som skulle forblive på en base i det sydøstlige Syrien. Senere præciserede det amerikanske forsvarsministerium, at størstedelen af disse 200 soldater ville blive flyttet til Irak.

Men nu siger den amerikanske præsident, at Jordan og Israel, der grænser op til Syrien, har bedt ham om at sende tropper til grænsen.

Hvor mange soldater det drejer sig om, har Trump ikke meddelt. Samtidig understreger præsidenten, at der forbliver amerikanske tropper i den østlige del af Syrien, hvor de skal beskytte oliefelterne, men heller ikke her har han præciseret antallet af soldater.

- De amerikanske tropper skal her på en eller anden måde arbejde sammen med kurderne om at sikre Syrien adgang til olien, siger Donald Trump på et pressemøde i Det Hvide Hus.

Han foreslog også at sende et amerikansk oliekompagni til området for at hjælpe.

Kastede kartofler mod soldater

Det er dog meget usikkert, om kurderne i det østlige Syrien vil indgå i et samarbejde med amerikanske soldater.

Kurderne føler sig ladt i stikken, efter de amerikanske soldater som kurderne har være allieret med i kampen mod terrorgruppen Islamisk Stat, har forladt den nordlige del af Syrien og dermed åbnet for et Tyrkisk angreb.

Mandag forlod de sidste amerikanske tropper den kurdiske by Qamishli. Konvojen blev angrebet af vrede civile kurdere, der kastede kartofler på amerikanske militærkøretøjer, mens de råbte:

- Forrædere. Amerikanske løgnere.

Mandag aften forsøgte en gruppe kurdere i byen Tal Tamr at forhindre en anden konvoj med amerikanske tropper i at forlade området. På de vrede kurderes bannere stod blandt andet: "Tak til det amerikanske folk, men Trump har svigtet os".