Udland

Prognose: Trudeau står til at kunne danne regering igen

Det Liberale Parti bliver Canadas største ifølge prognose. Det ligner et genvalg til partileder Trudeau.

Canadas premierminister, Justin Trudeau, står til at kunne danne en mindretalsregering efter valget.

Det viser prognoser fra den canadiske tv-station CBC tidligt tirsdag dansk tid, efter at valgstederne er lukket landet over.

Til valgfesten hos Det Liberale Parti, som fortsat står til at blive det største i landet, blev der råbt 'Four more years', da prognoserne fra tv-stationen blev offentliggjort.

Det kræver 170 sæder i det canadiske parlament at kunne danne en flertalsregering. En sådan var Trudeau i spidsen for inden valget mandag.

Det Liberale Parti er dog gået tilbage og får ikke de nødvendige 170 mandater. Klokken 08.00 dansk tid står partiet til 157 pladser ud af de i alt 338 sæder i parlamentet.

Trudeau ventes derfor at skulle samarbejde med mindre oppositionspartier.

USA's præsident, Donald Trump, har på Twitter hyldet Justin Trudeaus valgsejr og skriver, at han ser frem til at fortsætte samarbejdet med Canadas premierminister.

Det er en sejr med en bitter eftersmag

Jesper Zølck, journalist TV 2 News

Glansen er gået af Trudeau

Journalist på TV 2 News Jesper Zølck er til stede ved Det Liberale Patis valgfest i Montreal, Canada.

Han kan berette om ret afmålte reaktioner fra partiet som følge af valgresultaterne.

- Det er ikke en decideret valgfest, men der jubles over de forventelige sejre. Det er en sejr med en bitter eftersmag, siger Jesper Zølck.

Det Liberale Parti fik et kanonvalg i 2015, hvor Justin Trudeau gled ind på den politiske verdensscene som en progressiv superstjerne, men siden er noget af glansen gået af premierministeren, mener Jesper Zølck.

- Valgresultatet er noget bedre, end hvad partiet kunne have frygtet. For et par uger siden var der en risiko for, at de konservative ville blive det største parti. Derfor er de liberale og Trudeau tilfredse uden at være ’helt oppe at køre’, lyder der Jesper Zølck.

Det Liberale Parti ser ud til at fastholde regeringsmagten, men ifølge Jesper Zølck vil det blive sværere at håndtere styring af landet end de foregående fire år.

Valggyser

Canadas valgsystem er baseret på flertalsvalg i enkeltmandskredse.

Det betyder, at den kandidat, der i en given valgkreds får flest stemmer, får mandatet.

Dermed ser det højst tvivlsomt ud, at Trudeau kan fortsætte i spidsen for en flertalsregering.

I stedet står Trudeau og Det Liberale Parti til at kunne danne en mindretalsregering.

Den vil være afhængig af venstreorienterede oppositionspartier for at kunne få lovgivning igennem.

Valget var på forhånd spået til at blive en gyser.

Beskidt valgkamp

Da Trudeau i 2015 blev premierminister, fik han noget nær stjernestatus med sit ry som en progressiv liberal politiker.

Men skandaler og politiske forbiere har fået hans image til at falme. Forud for valget havde flere derfor spået, at han helt kunne miste magten.

Den største rival til Trudeau, den 40-årige konservative Andrew Scheer, er utallige gange kommet med hårde personlige angreb mod Trudeau i løbet af valgkampen, der er blevet betegnet som en af de mest beskidte nogensinde.

Her har Scheer blandt andet kritiseret Trudeau for for år tilbage at have malet sit ansigt mørkt til kostumefester. Trudeau har undskyldt og erkendt, at det var "racistisk".