Brexit

Før skæbneafstemning - Boris Johnson truer med at opgive sin Brexit-aftale

Premierministeren vil have et nyvalg, hvis parlament ikke færdigbehandler hans Brexit-aftale i denne uge.

Premierminister Boris Johnson vil trække sin Brexit-aftale, hvis parlamentsmedlemmerne stemmer nej til den stramme tidsplan, som Underhuset skal stemme om tirsdag aften.

Det fortalte han under en ophedet debat tirsdag eftermiddag i det britiske parlament.

- Desværre må lovforslaget så trækkes tilbage, og vi må udskrive valg, om medlemmerne kan lide det eller ej. Jeg vil så føre valgkamp på at få Brexit gennemført, sagde Boris Johnson.

Johnson vil have Brexit-loven vedtaget hurtigt, så Storbritannien kan forlade EU 31. oktober. Også selv om han lørdag sendte et brev til EU's rådspræsident, Donald Tusk, hvor han anmodede om at få udsat datoen for den britiske udtræden.

To afstemninger tirsdag aften

Parlamentet ventes klokken 20 dansk tid at stemme om, hvorvidt de støtter den Brexit-aftale, som Johnson indgik med EU i sidste uge.

De skal også stemme om, hvorvidt de støtter regeringens foreslåede tidsplan for at godkende Brexit-aftalen.

Premierministeren opfordrede desuden til, at Underhusets medlemmer arbejder på højtryk de kommende dage for at få aftalen stemt igennem.

- Tror I seriøst, at EU vil tillade os at udfærdige en ny aftale? Den her aftale er sidste chance for at forlade EU med en aftale. Så lad os arbejde nat og dag for at få vedtaget den her aftale, lød det fra Boris Johnson.

Boris Johnson argumenterede igen for, at Storbritannien skal ud af EU i en fart.

- Hvis Underhuset vedtager loven, og vi ratificerer den nye aftale, vil det være til gavn for hele Storbritannien - og for vores europæiske venner, sagde Boris Johnson, som var under hårdt angreb fra oppositionen i Underhuset.

Lyn-analyse

Johnsons udtalelse om at trække Brexit-aftalen er en klar trussel til parlamentsmedlemmerne om, at han vil kortslutte lovgivningsarbejdet, hvis ikke de støtter hans tidsplan. MEN der er lidt elastik i hans udtalelser. Han taler om, at han ikke vil tillade ”at det her fortsætter i månedsvis”. Betyder det at han vil ende med at tillade, at det trods alt tager et par uger mere end 31. oktober?

Han siger også at han vil gå efter et valg. MEN kan han det? Loven siger, at han skal have 2/3-flertal i Underhuset for at få det. Det kræver at Labour stemmer for. Vil de det? Måske, men vi ved det ikke.

Corbyn: Vi bliver ført bag lyset

Labours leder Jeremy Corbyn anklagede blandt andet Boris Johnson for at føre Underhuset bag lyset i sit forsøg på at få sin Brexit-aftale igennem.

Han mener, at det vil være en katastrofe for Storbritannien, hvis aftalen stemmes igennem.

- Vi udfordrer det her lovforslag i dag, det er hele formålet med den her debat, sagde Corbyn.

Han afviste at svare direkte på, om han synes, at Storbritannien skal forlade EU eller ej.

Corbyn gentog, at Labours politik fortsat er, at der bør forhandles en ”ordentlig” aftale på plads med EU, som så skal til afstemning blandt briterne.

Corbyn understregede, at Labour vil stemme imod Johnsons Brexit-aftale tirsdag aften.