Brexit

Boris Johnson taber afgørende afstemning - nu er Brexit sat på pause

Bolden er nu sparket over til EU, der skal afgøre, om briterne skal have mere tid - eller forlade EU 31. oktober uden en aftale.

Det var en stor aften for premierminister Boris Johnson, da han for første gang nogensinde vandt en Brexit-afstemning i det britiske parlament.

Det skete, da et flertal i parlamentet stemte ja til at lade Johnsons lovforslag gå videre i den proces, der skal gøre Brexit-aftalen gyldig i britisk lov.

Men sejrens sødme varede kort.

For kun 20 minutter senere led Johnson et sviende nederlag.

Parlamentet forkastede den stramme tidsplan, der skulle haste hans regerings Brexit-lov gennem det britiske parlament, og dermed er det usandsynligt, at han kan holde sit valgløfte om at tage Storbritannien ud af EU 31. oktober.

Skuffet Johnson sætter Brexit-lov på pause

Derfor var det en skuffet Boris Johnson, der som den første fik ordet efter nederlaget.

- For første gang har Underhuset taget sit ansvar på sig. Vi er nået til enighed og har godkendt en aftale. Jeg lykønsker medlemmerne med vores store bedrift, sagde han.

- Alligevel er jeg skuffet over, at Underhuset igen har stemt for en udsættelse frem for en tidsplan, der kunne have garanteret, at vi trådte ud af EU 31. oktober med en aftale.

Derfor sætter Johnson nu sin Brexit-lov på pause.

Og det gør han for at lægge maksimalt pres på parlamentarikerne, vurderer TV 2s korrespondent i Storbritannien, Divya Das.

- Han er tydeligvis hamrende irriteret over, at han ikke kan bygge videre på det momentum, som han fik fra første afstemning, hvor der var et foreløbigt flertal for hans aftale, forklarer Divya Das foran parlamentet i London.

- Det momentum ville han gerne have brugt hen over de næste tre dage til at få presset den her aftale igennem parlamentet, siger hun.

Brexit er "i limbo"

Nu tyder alt på, at briterne skal have en eller anden form for forlængelse af Brexit, mener Divya Das.

- Sagen er den, at Boris Johnson tidligere har sagt, at han hellere ville ligge død i en grøft end at anmode om en forlængelse. Forleden sendte han et brev om forlængelse til EU. Nu drøfter de, om de vil give Storbritannien en ny forlængelse, siger hun.

EU's hovedkvarter i Bruxelles er tirsdag aften i gang med at kontakte de 27 øvrige EU-landes stats- og regeringschefer om en udsættelse.

- Vi tager aftenens resultat til efterretning og forventer af Storbritanniens regering, at den informerer os om det næste skridt, skriver en talskvinde for EU-Kommissionen på Twitter.

Den karismatiske formand for parlamentet, John Bercow, konkluderede efter Johnsons nederlag, at Brexit er "i limbo".

Irland hilser flertal velkomment

Selv om Labours leder, Jeremy Corbyn, opfordrede sine parlamentsmedlemmer til at stemme nej til Johnsons aftale, var der 19 Labour-medlemmer der stemte for. Det viser en opgørelse fra The Guardian og Daily Mail.

Ingen konservative stemte mod regeringens Brexit-lovforslag. Men tre de af de 21 medlemmer, som blev sparket ud af parlamentsgruppen i september, har stemt nej til Johnsons aftale. Det skriver the Guardian.

Irlands premierminister, Leo Varadkar, er glad for, at der var et flertal for at køre videre med at behandle og godkende den skilsmisseaftale, Storbritannien og EU landede torsdag i sidste uge.

- Jeg byder det velkomment, at Underhuset med et klart flertal stemte for den lovgivning, der er behov for for at implementere skilsmisseaftalen.

- Vi afventer nu, hvad der sker i London og Bruxelles angående de næste skridt, deriblandt en tidsplan for lovgivningen og behovet for en udsættelse.

EU-præsident klar på en forlængelse

Johnson sparkede her til aften bolden videre til EU, og sagde, at det nu er op til dem, om briterne skal have en udsættelse af Brexit - ellers styrter Storbritannien ud af EU uden en aftale 31. oktober.

Det er om bare ni dage.

Mens EU er i gang med at kontakte alle 27 EU-lande, anbefaler EU-præsident Donald Tusk, at Storbritannien får en forlængelse.

- Efter Boris Johnsons beslutning om at pause processen med at ratificere Brexit-aftalen og for at undgå et hårdt Brexit, vil jeg anbefale EU27 at acceptere Storbritanniens anmodning om en forlængelse, skriver han på Twitter.

Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod, sagde i lørdags til TV 2, at Danmark er klar til at give briterne en udsættelse af Brexit.