Brexit

Underhusets formand afviser afstemning om Johnsons Brexit-aftale

John Bercow afviser, at den konservative regering kan få sin Brexit-aftale til afstemning mandag.

Mandag eftermiddag led Boris Johnsons nye Brexit-aftale endnu et nederlag, da parlamentsformand John Bercow blokerede for en afstemning om aftalen.

Lige nu er parlamentet samlet og diskuterer den aftale, som Boris Johnson - efter stort besvær - fik på plads med EU i sidste uge.

Aftalen etablerer blandt andet en toldgrænse mellem Irland og Nordirland, men uden grænseposter.

Boris Johnson ønskede en simpel ja/nej-afstemning om sin aftale mandag, men det tillod formanden John Bercow ikke.

Strider mod Underhusets regler

Formandens begrundelse var, at aftalen også var sat til afstemning i parlamentet i lørdags.

Afstemningen lørdag blev dog ikke til noget, men alligevel mener Bercow, at en ny afstemning mandag strider mod Underhusets retningslinjer:

- Min afgørelse er, at forslaget ikke vil blive debatteret i dag, eftersom det ville være en gentagelse og en uordentlig måde at gøre det på, sagde Bercow.

Formanden konstaterede derfor, at premierminister Boris Johnson og hans regering må fremlægge hele den lovpakke til vedtagelse, som er nødvendigt for, at Storbritannien kan forlade EU.

Oppositionen spænder ben

Johnson har gentagne gange svoret, at han senest ved deadline 31. oktober, torsdag i næste uge, vil trække Storbritannien ud af EU.

Det har oppositionen flere gange spændt ben for.

John Bercow afviser, at den konservative regering kan få sin Brexit-aftale til afstemning mandag.

Første gang med den såkaldt Benn-lov fra starten af september og senest med Letwin-afgørelsen lørdag, som pålægger regeringen endnu en gang at søge udsættelse for den britiske udtræden af EU.

Man anmoder om en forlængelse til 31. januar.

Johnson sendte sent lørdag et brev med det indhold til EU om en forlængelse. Men for at demonstrere sin modvilje, undlod han at underskrive brevet.