Udland

Trump-allieret vil ikke udelukke støtte til rigsretssag

Donald Trump. Saul Loeb / Ritzau Scanpix

Demokraterne er i gang med at undersøge præsident Donald Trump. Nu kan republikaner følge trop.

Den republikanske senator Lindsey Graham vil ikke udelukke at støtte en rigsretssag mod USA's præsident, Donald Trump, hvis der kommer nye markante beviser frem i sagen om Trumps telefonsamtale med Ukraines præsident.

Det siger Graham, der har været en af Trumps nærmeste allierede gennem flere år, i et interview, som blev vist på HBO søndag aften.

- Ja, jeg mener, vis mig noget, der er en forbrydelse. Hvis du kan vise mig, at Trump indgik i en noget for noget-aftale uden for telefonsamtalen, ville det være meget foruroligende, siger han i interviewet med mediet Axios.

Lindsey Graham henviser til den telefonsamtale, som Donald Trump havde med den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij, 25. juli.

Telefonsamtale med Ukraines præsident

En samtale, hvor Trump skulle have lagt pres på den ukrainske præsident i et forsøg på at grave snavs frem om den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden og hans søn Hunter Biden.

Lindsey Graham siger i interviewet, at han har set en udskrift af telefonsamtalen mellem de to præsidenter, og at han ikke ser nogen grund til en rigsretssag mod Trump på den baggrund.

- Jeg har læst udskriften af den ukrainske telefonsamtale, og der er efter min mening ikke tale om en noget for noget-aftale, siger han.

Hunter Biden var i bestyrelsen for et ukrainsk energiselskab, mens hans far, Joe Biden, som vicepræsident under Barack Obama var involveret i USA's politik vedrørende Ukraine.

Lyn-analyse

Hvor mange partifæller ville vende præsidenten ryggen under en rigsretssag? Det gisnes der om i disse uger. Utilfredsheden er ved at tage til i republikanske rækker, hvilket Trump kan takke sig selv for. Beslutningen om oprindeligt at ville afholde det kommende G7-topmøde på præsidentens eget golfresort, Ukraineskandalen og tilbagetrækningen fra Syrien er en torn i øjet på partifællerne. Spørgsmålet er dog fortsat, om Republikanerne vitterlig vender præsidenten ryggen på tærsklen til et valgår.

Kalder Kina-træk for 'dumt'

Lindsey Graham blev desuden spurgt ind til Donald Trumps efterfølgende forslag om, at Kina skulle undersøge Biden-familien. Et forslag, der blev fremsat offentligt.

Det kalder Lindsey Graham for "et dumt træk".

- Ingen tror på, at Kina vil være fair over for Biden, Trump, mig eller nogen overhovedet. Dårlig ide, siger han.

Donald Trump har flere gange afvist at have gjort noget galt i forbindelse med opkaldet, men har indrømmet, at Joe Biden blev nævnt i samtalen 25. juli.

Søndag tweetede den amerikanske præsident endnu en gang om sagen, som han kalder "et scam" fra demokraternes side. Ifølge Trump var der tale om en "perfekt telefonsamtale" med Ukraines præsident.

Formanden for efterretningskomitéen i Repræsentanternes Hus, demokraten Adam Schiff, er en af hovedmændene i forberedelserne af en rigsretsundersøgelse af Donald Trump. Han får også et par ord med på vejen i Trumps seneste skriverier om sagen på Twitter.