Udland

Se de fire scenarier: Stadig ingen Brexit-afklaring - men afgrunden er rykket længere væk

Mens Boris Johnson kæmper for at få sin skilsmisseaftale med EU igennem, virker et hårdt Brexit 31. oktober nu usandsynligt.

Endnu en dag er gået i det britiske parlament, uden at en Brexit-aftale er blevet stemt igennem.

Denne gang var det formanden for det britiske underhus, John Bercow, der stak en kæp i hjulet for premierminister Boris Johnson og afslog endnu en afstemning om den Brexit-aftale, der blev forhandlet på plads mellem EU og Storbritannien i sidste uge.

Spørgsmålet er så, hvordan briternes vej ud af EU nu ser ud. Her er fire scenarier for, hvad der kan ske herfra:

1. Et hårdt Brexit 31. oktober

Den første mulighed er, at briterne forlader EU 31. oktober uden en aftale - et såkaldt hårdt Brexit, som også er blevet kaldt for "klippeafgrunden".

Men sandsynligheden for et hårdt Brexit 31. oktober virker i realiteten ikke-eksisterende, efter at Boris Johnson lørdag sendte et brev, hvor briterne bad EU om en forlængelse. Det vurderer TV 2s europakorrespondent, Lotte Mejlhede:

- Vi kan nok nærmest eliminere risikoen for et hårdt Brexit 31. oktober. Er der ingen aftale inden udgangen af måneden, må vi forvente, at forlængelsen træder i kraft. Om den bliver kort eller lang afhænger af, hvad briterne har brug for. Lige nu er det mest sandsynlige, at EU fortæller briterne, at de får en forlængelse frem til 31. januar 2020, men at de kan træde ud, så snart de har en aftale på plads.

2. En Brexit-aftale inden 31. oktober

Den anden mulighed er, at briterne får ekspederet Brexit-aftalen igennem parlamentet inden 31. oktober.

Selvom det britiske underhus ikke fik mulighed for at stemme om Brexit-aftalen mandag, er der nemlig stadig en mulighed for, at den kan gå igennem i løbet af de ti dage, der er tilbage, vurderer Lotte Mejlhede.

- Briterne kan stadig godt nå at vedtage Brexit-aftalen inden 31. oktober. Men chancen for, at det sker, bliver lige nu mindre og mindre, for hver dag der går, siger hun.

3. En kort, teknisk forlængelse

Det tredje scenarie er, at der findes et flertal for Brexit-aftalen i det britiske underhus, men at briterne ikke kan nå at få lovgivningen på plads inden 31. oktober. I det tilfælde kan man nøjes med at give en såkaldt teknisk forlængelse.

- Skulle der være problemer i Storbritannien med ratificeringen, vil jeg ikke udelukke, at der kan gives en kort, teknisk forlængelse, lød det mandag fra den tyske udenrigsminister, Heiko Maas.

Ifølge Lotte Mejlhede er det sandsynligt, at briterne i dette tilfælde vil få en fleksibel forlængelse, så de kan træde ud af EU, når de er klar.

4. Forlængelse og fortsat usikkerhed

Endelig er der en risiko for, at der ikke kan findes et flertal for Boris Johnsons aftale i det britiske parlament. I så fald vil EU skulle beslutte, om der skal gives en regulær forlængelse på baggrund af den forespørgsel, briterne sendte lørdag.

Ikke mindst Frankrig har tidligere været skeptiske over for en forlængelse, så længe der ikke er vished om, hvorvidt aftalen kan gå igennem i Storbritannien. Formodningen er dog, at Storbritannien får en forlængelse frem til 31. januar, som de har bedt om, hvis ikke Brexit-aftalen er stemt igennem inden udgangen af oktober, mener Lotte Mejlhede.

- De ekstra tre måneder ville kunne bruges bruges enten på et nyvalg i Storbritannien eller eventuelt en ny folkeafstemning - og det er præcis de to argumenter, som selv franskmændene har nævnt som valide årsager til en forlængelse. For EU er det allervigtigste, at skilsmissen sker på ordnede vilkår, siger hun.