Udland

Hvis det er nødvendigt, er Trump klar til bruge militæret mod Tyrkiet, siger Pompeo

Samtidig siger Donald Trump selv, at USA aldrig har lovet at beskytte kurderne i Syrien for altid.

USA's præsident, Donald Trump, er klar til at indsætte militæret mod Tyrkiet, hvis det bliver "nødvendigt" som følge af tyrkernes ageren i det nordøstlige Syrien.

Det siger den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, mandag i et interview på tv-kanalen CNBC.

- Vi foretrækker fred over krig. Men i det tilfælde, at der er behov for militær handling, skal du vide, at præsident Trump er helt klar til at iværksætte den handling, siger Pompeo.

Udenrigsministeren vil i interviewet ikke forholde sig til, hvor den såkaldte 'røde linje' går for tyrkerne, hvis de vil undgå en militær reaktion fra USA.

- Vi vil helt sikkert bruge vores økonomiske kræfter, som vi allerede har gjort. Vi vil også bruge vores diplomatiske kræfter. Det er det, vi foretrækker, siger han.

Udmeldingen fra Mike Pompeo kommer samtidig med, at USA fortsætter tilbagetrækningen af omkring 1000 amerikanske soldater fra det nordøstlige Syrien, som Donald Trump har valgt at trække ud af landet for i stedet at sende dem til Irak.

Lavede våbenhvileaftale med Tyrkiet

Beslutningen fra den amerikanske præsident er blevet kritiseret både internationalt og i USA, da Trump og USA ifølge kritikerne lader de kurdiske styrker i stikken. De selvsamme kurdere, som var USA's allierede i kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Den amerikanske tilbagetrækning har nemlig åbnet for en tyrkisk invasion i det nordøstlige Syrien, hvor tyrkerne ønsker at etablere en såkaldt sikkerhedszone og fjerne kurderne, som de anser som terrorister.

Kampe mellem det tyrkiske militær og de kurdiskledede styrker har indtil videre kostet 120 civile livet, ifølge organisationen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

I sidste uge indførte USA økonomiske sanktioner mod Tyrkiet for at få landet til at stoppe sin offensiv i Syrien, og torsdag indgik USA og Tyrkiet aftale om en femdages våbenhvile, der skulle give kurderne mulighed for at trække sig ud af området. Ellers vil Tyrkiet genoptage sin offensiv, har tyrkerne advaret.

Våbenhvilen udløber tirsdag, men ifølge Donald Trump er det ikke umuligt, at den kan blive forlænget.

Trump: Vi har ikke lovet at beskytte dem

Ifølge FN er omkring 160.000 syriske kurdere flygtet fra deres hjem, siden Tyrkiet indledte sin militære offensiv i det nordøstlige Syrien.

Amnesty International har udtalt, at de tyrkiske styrker og deres allierede har begået krigsforbrydelser under deres offensiv mod de kurdiske styrker.

Under et kabinetmøde i Det Hvide Hus mandag fortalte præsident Trump til pressen, at USA "aldrig er gået med til at beskytte kurderne i resten af deres liv", og at de må kæmpe selv.

- Vi hjalp kurderne. Og vi gav aldrig kurderne en forpligtelse om, at vi ville blive der de næste 400 år og beskytte dem, tilføjede Trump ifølge nyhedsbureauet Reuters.