Brexit

Efter nej til lynafstemning - Johnson klar med hæsblæsende tidsplan for Brexit

De næste dage bliver afgørende for Boris Johnsons Brexit-plan.

Formanden for Underhuset i det britiske parlament, John Bercow, afviste mandag, at den konservative regering kunne få sin Brexit-aftale med EU til afstemning.

Han konstaterede, at forslaget "i substans er det samme", som det fremlagte under en samling i parlamentet lørdag. Ifølge Bercow er det ikke i overensstemmelse med parlamentets regler.

De næste dage bliver derfor afgørende for, om premierminister Boris Johnson kan få godkendt og vedtaget sin skilsmisseaftale med EU.

- Regeringen har mandag aften fremlagt en hæsblæsende tidsplan for at få aftalen inkorporeret i britisk lovgivning. De vil springe en ja-nej-afstemningen om aftalen over og gå direkte til at få den implementeret i britisk lov. Det skal ske i løbet af de næste tre dage. Allerede tirsdag vil der være afstemninger i parlamentet, hvor vi får en klar indikation på, om der er flertal for Boris Johnsons Brexit-aftale, siger Divya Das, TV 2s korrespondent i London.

Her er planen for de kommende dage:

Loven, som indeholder Brexit-aftalen, hedder The Withdrawal Agreement Bill (WAB). Ligesom alt anden lovgivning skal WAB igennem forskellige stadier for at blive implementeret som britisk lov.

First reading har fundet sted mandag aften. I praksis er first reading offentliggørelsen af lovteksten. En formalitet uden egentlig debat. Lovteksten læses højt i parlamentet, og så bliver den printet. Det er en tung juridisk tekst, som parlamentarikerne vil kaste sig over.

Second reading + afstemning forventes påbegyndt tirsdag. Her vil der være debat om indholdet af loven og derefter afstemning om loven. Regeringen har antydet, at den vil benytte second reading vote som pejlemærke for, om der er flertal for aftalen. Hvis der ikke er flertal for loven her, bliver hele lovgivningsprocessen kortsluttet. Hvis der derimod er flertal for aftalen, ryger den videre i processen.

Afstemning om Programme Motion forventes også tirsdag. Hvis der er flertal for loven i second reading, vil regeringen sende sin Programme Motion (tidsplan) for lovgivningsarbejdet til afstemning. Mandag aften har regeringen præsenteret en hæsblæsende tidsplan på blot tre dage for at komme igennem al lovgivningsarbejdet i Underhuset. Det er i skrivende stund usikkert, om parlamentarikerne vil acceptere en så stram tidsplan. Men hvis de gør, ryger loven videre til næste stadie.

I komité-stadiet kan parlamentsmedlemmerne komme med ændringsforslag (amendments) til lovteksten. Der spekuleres i, at nogle medlemmer af Underhuset vil forsøge at ændre loven, så man vedhæfter et krav om, at Storbritannien skal blive i EU’s toldunion - eller et krav om at, Storbritannien skal afholde en folkeafstemning om aftalen. Her er det op til Deputy Speaker, Lindsay Hoyle, at udvælge ændringsforslag til afstemning. Hvis han gør det, skal der være debat og potentielle afstemninger om ændringsforslag.

Næste stadie er report stage + third reading. I report stage kan regeringen forsøge at komme med indrømmelser for at tilfredsstille parlamentarikere. Og parlamentsmedlemmerne har her sidste chance for at komme med yderligere ændringsforslag. Third reading er det sidste stadie. Her stemmer medlemmerne af Underhuset igen om loven. Det bliver en vigtig afstemning, for her bliver vi meget klogere på, om det hele kan nås inden 31. oktober. Så er processen i Underhuset slut.

Næste stadie er House of Lords (Overhuset) - og måske tilbage igen. Hvis der er flertal for loven efter third reading i Underhuset, så ryger den videre til House of Lords. Medlemmerne af House of Lords kan også komme med ændringsforslag til lovteksten. Hvis de gør det, skal loven tilbage i Underhuset, hvor parlamentsmedlemmerne skal tage stilling til eventuelle foreslåede ændringer fra House of Lords. Det kan betyde, at loven måske skal frem og tilbage mellem de to kamre i parlamentet, indtil alle er tilfredse.

Kilder: Parliament.uk & ukandeu.ac.uk.