Ærlig prins Harry åbner op om anstrengt forhold til sin bror

16x9
Prins William og prins Harry. Foto: Ritzau Scanpix

De to britiske prinser ser ikke meget til hinanden, lyder det fra den yngste.

Rygterne om prins Harry og hans storebror, prins William, har det seneste år svirret i de britiske tabloidaviser.

Påstanden har lydt, at der er gået skår i de ellers så tætte prinsers forhold, men efter måneders stilhed fra kongehuset selv åbner den 35-årige yngste bror op om, hvordan de to har det sammen.

I dokumentaren 'Harry og Meghan – vores afrikanske rejse', som havde premiere på TV 2 Play søndag, fortæller han, at de to brødre "bestemt" følger "hver sin vej" i øjeblikket.

Da prins Harry bliver spurgt direkte ind til den påståede konflikt fra avisspalterne, lyder svaret:

- Som en del af denne rolle, en del af dette job, denne familie og en del af det pres, man er under, er det uundgåeligt, at der opstår noget.

Han kommer ikke nærmere ind på, hvad dette "noget" er.

Flyttede væk og brød med fond

Rygterne om de to prinser tog fat, da prins Harry og hans hustru, hertuginde Meghan, sidste år annoncerede, at de planlagde at flytte fra deres bolig Nottingham Cottage på Kensington Palaces grund i London.

De to britiske prinser med deres hustruer, hertuginderne Kate og Meghan. Ifølge britiske sladderblade er konflikterne mellem brødrene opstået, efter hertuginde Meghan kom ind i familien. Dette hverken be- eller afkræfter prins Harry i interviewet.
De to britiske prinser med deres hustruer, hertuginderne Kate og Meghan. Ifølge britiske sladderblade er konflikterne mellem brødrene opstået, efter hertuginde Meghan kom ind i familien. Dette hverken be- eller afkræfter prins Harry i interviewet. Foto: Peter Nicholls / Ritzau Scanpix

Ikke nok med at de dermed flyttede væk fra prins William og hans kone, hertuginde Kate, prins Harry ønskede også at få sit eget hof i stedet for det, de to brødre hidtil har delt på tværs af familierne.

I marts brød prins Harry endnu et betydningsfuldt bånd, da han meddelte, at han forlader den velgørenhedsfond, de to britiske prinser har delt siden 2009.

I stedet vil han i det nye år oprette en ny fond med sin egen lille familie, som nu også tæller parrets førstefødte søn, Archie.

Ifølge kongehuset er der tale om en gensidig beslutning, som er blevet taget, fordi prins William er ved at gøre sig klar til den dag, hvor hans far, prins Charles, overtager den britiske trone, og han selv bliver kronprins.

I interviewet kommenterer prins Harry ikke begivenhederne, men forklarer, at der ikke er tale om alvorlige kontroverser mellem de to.

- Jeg elsker ham dybt, men du ved... Størstedelen af det, der opstår, er formentlig... Altså, størstedelen er skabt ud af ingenting. Som brødre har man gode og dårlige dage, siger han.

Inden hertuginde Meghan kom ind i billedet optrådte de to britiske prinser og hertuginde Kate jævnligt sammen i forbindelse med arbejdet i deres velgørenhedsfond.
Inden hertuginde Meghan kom ind i billedet optrådte de to britiske prinser og hertuginde Kate jævnligt sammen i forbindelse med arbejdet i deres velgørenhedsfond. Foto: Pool / Scanpix Denmark

De to brødre ser ifølge prinsen ikke meget til hinanden, fordi de begge har travlt og er optaget af arbejde og familie.

I clinch med pressen

I 'Harry og Meghan – vores afrikanske rejse' fortæller både prins Harry og hertuginde Meghan åbenhjertigt om deres anstrengte forhold til den engelske presse.

- Mine britiske venner sagde til mig: ”Jeg er sikker på, at han (prins Harry, red.) er fantastisk, men du bør ikke gøre det. Den britiske tabloidpresse kommer til at ødelægge dit liv", lyder det blandt andet fra en tydeligt berørt hertuginde Meghan i dokumentaren.

De to britiske prinser mistede deres mor, prinsesse Diana, da de var børn.
De to britiske prinser mistede deres mor, prinsesse Diana, da de var børn. Foto: Ritzau Scanpix

Ifølge hende har det været umådelig hårdt at få fortalt usandheder om sig og blive fulgt så massivt af pressen.

Pressens skuppelløse ageren minder prins Harry om sin mor, prinsesse Diana, som omkom efter en trafikulykke 31. august 1997. Inden ulykken blev hun nemlig jagtet gennem Paris' gader af paparazzi-fotografer.

- Jeg vil altid beskytte min familie, og nu har jeg en familie at beskytte. Det er ikke, fordi jeg er paranoid. Det er bare, fordi jeg ikke vil have, at fortiden skal gentage sig, siger han i dokumentaren.

Se 'Harry og Meghan – vores afrikanske rejse' på TV 2 Play.

**

Perspektiv

harry&meghan
harry&meghan Foto: Scanpix

Prins Harry og hertuginde Meghan sagsøger pressen

Forholdet mellem hertugparret Harry og Meghan og den britiske presse kan i øjeblikket betegnes som anspændt.

Kritikken i dokumentaren kommer, efter at de to britiske medier The Sun og Daily Mirror i oktober modtog et sagsanlæg fra prins Harry for ulovlig aflytning af telefonsvarerbeskeder. Samme uge lagde hertuginde Meghan sag an mod avisen Mail on Sunday, der på ulovlig vis har offentliggjort et af hendes private breve.

I den forbindelse udtrykte prins Harry sin bekymring overfor pressens ageren.

- Jeg mistede min mor, og nu ser jeg min hustru blive offer for de samme stærke kræfter, siger prins Harry i en udtalelse og henviser til, hvordan hans afdøde mor, prinsesse Diana, konstant var i de britiske mediers søgelys, indtil hun døde i en ulykke i 1997.

***