Udland

55 elefanter fundet døde efter tørke

Akivfoto: En elefantflok ses her ved et vandhul i Hwange National Park i 2015. Her tre år senere har elefanterne svært ved at finde vand. Philimon Bulawayo / Ritzau Scanpix

Også befolkningen i Zimbabwe lider under manglen på mad og drikkevand.

En alvorlig tørkeperiode har efterhånden udtømt vandressourcerne i Zimbabwes største nationalpark, Hwange National Park, og nu kan konsekvenserne mærkes.

Alene siden september er mindst 55 elefanter fundet døde i parken, fortæller Tinashe Farawo, der er talsmand for landets park- og vildtmyndigheder, mandag.

- Situationen er alvorlig. Elefanterne dør af sult, og det er et stort problem, siger han til BBC.

Tørken har både betydet, at der er blevet langt mellem de få tilbageværende vandhuller, og at det er blevet svært for elefanterne at finde føde, da manglen på vand også er gået ud over afgrøderne.

Nogle elefanter er fundet inden for 50 meter fra et vandhul, hvilket ifølge talsmanden tyder på, at de har rejst langt og er faldet om, lige inden de nåede deres mål.

Parken har forsøgt at udgrave flere og dybere brønde, men den modtager ingen statsstøtte og har ikke råd til at fortsætte arbejdet, forklarer Farawo.

Til CNN fortæller han, at nogle elefanter er omkommet i den forgæves jagt på vand, mens andre er blevet dræbt af mennesker efter at være vandret ind i omkringliggende samfund, hvor de har ødelagt hjem i deres søgen efter mad.

Befolkningen lider

Som følge af vejrfænomenet El Niño var Zimbabwe ramt af tørke fra oktober sidste år og frem til maj i år, men problemerne er fortsat for både dyr og mennesker.

Tidligere har myndighederne fortalt, at mange af landets indbyggere ikke længere havde adgang til rent drikkevand, og at tørkens påvirkning på afgrøderne har medført omfattende problemer med sult.

I august fastslog en rapport fra FN's World Food Programme, at to millioner mennesker risikerede at sulte ihjel i Zimbabwe.

Vil sælge elefanter for at skaffe penge

I Hwange National Park skyldes problemerne ikke kun manglen på regn, men også det alt for store antal elefanter, skriver BBC. Det er blandt andet derfor, flere af dyrene har søgt ud af parken for at lede efter mad.

Hertil kommer problemet med landets skrantende økonomi, der ikke efterlader nogen penge til at afhjælpe problemet.

En mulighed er at sælge elefanter til parker og zoologiske haver i udlandet. Det har landets regeringen flere gange nævnt som en løsning til både at reducere bestanden af elefanter og skaffe finansiering til at hjælpe de tilbageværende. I maj oplyste Zimbabwe, at landet havde tjent omkring 18 millioner kroner ved at sælge 90 elefanter til Dubai og Kina.

Elefantsalgene har dog fået kritik af dyreværnsorganisationer og vildteksperter, der siger, at unge elefanter er blevet revet væk fra deres familier, traumatiseret og sendt afsted til utilstrækkelige kinesiske zoologiske haver.

Lenin Chisaira, der er direktør i organisationen Advocates4Earth, siger ifølge CNN, at de aktuelle tørkeproblemer ikke er nok til at retfærdiggøre salget af elefanter. Organisationen kæmper lige nu mod planerne om at sælge yderligere 35 elefanter til lande i Asien.