Udland

Tidsfrist nærmer sig for kurdere - Erdogan truer med at 'knuse hoveder'

En våbenhvile mellem Tyrkiet og kurderne hviler på et spinkelt grundlag, hvis ikke en sikkerhedszone bliver rømmet.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan siger, at det vil koste "knuste hoveder" på militante kurdiske grupperinger, hvis ikke de har forladt en sikkerhedszone i det nordlige Syrien, inden fristen udløber tirsdag.

Ordene faldt i forbindelse med en tale, som præsidenten holdt i den tyrkiske provins Kayseri fredag, skriver Guardian.

Torsdag blev der indgået våbenhvile mellem Tyrkiet og kurderne, som efter planen skal vare i sammenlagt 120 timer. Derfor begynder tiden at rinde ud for de kurdiske styrker.

Møde med Putin venter

Ganske vist har Erdogan et forestående møde med Ruslands præsident, Vladimir Putin, tirsdag, hvor man vil diskutere de næste skridt i forhold til sikkerhedszonen, hvor det er planen at etablere 12 militære observationsposter. Men Erdogan advarer samtidig om, at Tyrkiet "vil implementere egne planer", hvis ikke en løsning er nært forestående.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (SOHR) oplyser, at der har været "sporadiske" kampe i byen Ras al-Ain, siden våbenhvilen blev indgået.

- Der er sporadiske artilleriangreb, og man kan høre skyderier i byen Ras al-Ain, siger SOHR-leder Rami Abdul Rahmad ifølge nyhedsbureauet AFP.

Vil fortsætte med uformindsket kraft, hvis ikke tilbagetrækning fortsætter

Ifølge Guardian er den kurdiske evakuering af området omkring Ras al-Ain endnu ikke begyndt, men en talsmand for de kurdiskledede Syriske Demokratiske Styrker, SDF, sagde lørdag til AP, at den kunne begynde søndag.

Det er første gang, siden konflikten i området brød ud tidligere på måneden, at kurderne har vist sig villige til at fortrække fra zonen.

- Hvis USA holder deres løfte om at tilbagetrække de kurdiske styrker, er problemet om sikkerhedszonen løst. Hvis ikke, vil vi fortsætte, hvor vi slap - endnu stærkere end før, siger Erdogan ifølge Reuters.

Tyrkiet indledte deres offensiv i de kurdisk kontrollerede områder 9. oktober, efter amerikanerne havde trukket hovedparten af deres styrker ud af regionen for at dirigere dem videre til Irak.

Her har man ifølge præsident Recep Tayyip Erdogan 'neutraliseret' 750 medlemmer af den syrisk-kurdiske milits i det nordlige Syrien og tilbageholdt 41 mistænkte krigere fra Islamisk Stat, som var flygtet fra en lejr.

New York Times citerer vicepræsident Mike Pence for, at Tyrkiet vil gå med til en permanent våbenhvile, hvis den kurdiske YPG-milits lever op til betingelserne i aftalen. Og at den amerikanske regering til gengæld vil undlade at indføre yderligere sanktioner imod Tyrkiet og vil ophæve de sanktioner, som blev indført i sidste uge som svar på det tyrkiske militærs offensiv i det nordøstlige Syrien.