Kurdiske tropper: Vi har trukket alle soldater ud af grænseby

Tilbagetrækningen er en del af den våbenhvileaftale, Tyrkiet og USA har indgået.

De kurdiskledede Syriske Demokratiske Styrker, SDF, har søndag gennemført en evakuering og trukket alle sine soldater ud af grænsebyen Ras al-Ain i det nordøstlige Syrien.

- Vi har ikke flere soldater i byen, siger SDF-talsmanden Kino Gabriel ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Samme melding kommer fra organisationen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, skriver nyhedsbureauet AFP.

Den kurdiske tilbagetrækning er et led i den våbenhvileaftale, som Tyrkiet og USA indgik torsdag.

Tidligere på dagen oplyste det tyrkiske forsvarsministerium, at det fulgte tilbagetrækningen nøje, og at evakueringen skete i tæt koordination med USA.

Ifølge ministeriet forlod en konvoj på 86 køretøjer søndag Ras al-Ain og kørte i retning af Tal Tamr længere sydpå. Heriblandt flere ambulancer med sårede SDF-soldater og civile.

Flere dræbt trods våbenhvile

Både søndag og de foregående dage har der været meldinger om, at der foregik kamphandlinger i det nordøstlige Syrien trods den varslede våbenhvileperiode.

Begge parter har beskyldt hinanden for at bryde vĂĄbenhvilen.

Søndag aften meddeler SDF, at 16 af deres soldater har mistet livet, og tre er blevet såret under tyrkiske angreb det seneste døgn.

Ifølge Tyrkiet har én tyrkisk soldat mistet livet.

Fik fem dage til tilbagetrækning

Tyrkiet vil have de kurdiske soldater væk fra det tyrkisk-syriske grænseområde, da landet anser dem som terrorister, og har krævet, at kurderne rykker 32 kilometer mod syd.

Aftalen mellem USA og Tyrkiet gav de kurdiske styrker fem dage til at trække sig ud af den såkaldte "sikkerhedszone", som tyrkerne vil lave.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan har fastslået, at den tyrkiske offensiv i det nordøstlige Syrien ville fortsætte, og at han ville "knuse hovederne" på de militante kurdere, hvis ikke tilbagetrækningen var gennemført inden for de fem dage.

New York Times citerer USA's vicepræsident, Mike Pence, for, at Tyrkiet vil gå med til en permanent våbenhvile, hvis den kurdiske YPG-milits lever op til betingelserne i aftalen. Og at den amerikanske regering til gengæld vil undlade at indføre yderligere sanktioner imod Tyrkiet og vil ophæve de sanktioner, som blev indført i sidste uge som svar på det tyrkiske militærs offensiv i Syrien.

USA rykker soldater til Irak

Tyrkiet indledte sin militære invasion i det nordøstlige Syrien 9. oktober, efter USA trak hovedparten af sine soldater ud af regionen.

Tidligere søndag oplyste USA's forsvarsminister, Mark Esper, at den amerikanske tilbagetrækning fra det nordøstlige Syrien fortsætter i hastigt tempo.

- Vi taler dage, ikke uger, sagde Esper ifølge Reuters.

Den nuværende plan for de amerikanske soldater er at flytte dem til det vestlige Irak, hvor de ifølge forsvarsministeren skal hjælpe de irakiske styrker i kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat.