Udland

Hertuginde Meghan blev advaret om, at pressen ville ødelægge hendes liv: - Jeg var naiv

I dokumentaren 'Harry og Meghan – vores afrikanske rejse' uddyber prins Harry og hertuginde Meghan deres kritik af den engelske presse.

Hun vidste godt, at hun skrev sig op til et liv i mediernes søgelys.

Da Meghan, hertuginde af Sussex, nyforelsket lod sig forlove med den britiske prins Harry i 2017, var hun klar over, at det ville have offentlighedens interesse.

Men hun havde intet begreb om, hvor meget den britiske tabloidpresse ville komme til at påvirke hendes nye liv som hertuginde.

- Jeg har aldrig troet, det her ville være nemt. Men jeg troede, at det ville være fair, siger en tydeligt berørt hertuginde Meghan i dokumentaren 'Harry og Meghan – vores afrikanske rejse', som kan ses på TV 2 Play.

I dokumentaren uddyber både hun og ægtemanden prins Harry deres kritik af den engelske presse. I den seneste tid har parret sagsøgt flere britiske medier for blandt andet at have hacket sig vej til deres private oplysninger.

Prins Harry

Britiske prins Harry er født 15. september 1984 i London. 

Han er søn af afdøde prinsesse Diana og prins Charles af Wales - ligesom hans storebror prins William. 

I 2018 blev prins Harry gift med hertuginde Meghan efter at have været forlovet med hende siden 2017. 

Sammen har parret sønnen Archie, som blev født i maj 2019. 

- Den britiske tabloidpresse kommer til at ødelægge dit liv

Allerede i starten af sit forhold til prinsen blev den 38-årige amerikaner og tidligere skuespiller advaret om bagsiden ved at forfølge den store kærlighed i England.

- Mine britiske venner sagde til mig: ”Jeg er sikker på, at han er fantastisk, men du bør ikke gøre det. Den britiske tabloidpresse kommer til at ødelægge dit liv", siger hertuginde Meghan, som med egne ord var ”for naiv” til at tro dem.

Men den første tid i mediernes konstante søgelys har været hård, fortæller hertuginden.

Parret mødte hinanden på en blind date i 2016. Allerede kort tid efter var interessen for dem så intens, at det britiske kongehus anklagede medierne for chikane og racisme mod den vordende hertuginde. I en opsigtsvækkende pressemeddelelse opfordrede de direkte pressen til lade hende og hendes nærmeste være i fred.

Alligevel har medierne fulgt parrets liv tæt gennem både forlovelse, bryllup og hertugindens graviditet med sønnen Archie, som kom til verden i maj.

Det har ifølge hertuginde Meghan været en kamp at skulle håndtere den nærgående tabloidpresse, mens hun gennemgik en meget sårbar tid som gravid, nygift og nybagt mor. Og det har taget hårdt på hende, når medierne ifølge hertuginden bevidst har bragt "usandheder" om parret.

- Jeg kender ingen i verden, der ville tænke, at det er okay, siger hun i dokumentaren.

Kaster skygger tilbage i tiden

I skyggen af tabloidmediernes blitz ligger også en lang historie om det britiske kongehus’ kamp mod de kulørte rubrikker - blandt andet i forbindelse med prinsesse Dianas brud med den britiske tronfølger prins Charles af Wales.

Blå bog: Prinsesse Diana

Prinsesse Diana, født som Diana Frances Spencer, var prinsesse af Wales fra 1981 til 1996. Hun var ægtefælle til den britiske tronfølger, prins Charles. I 1992 blev de separeret, og fire år efter blev parret skilt.

Sammen fik de sønnerne William og Harry.

Hun er født 1. juli 1961 og døde i en bilulykke i Paris 31. august 1997. Hun blev 36 år.

Diana var verdens mest fotograferede kvinde.

Et mediespil, der ifølge sønnen prins Harry slog hans mor ihjel, da hun sammen med en beruset chauffør - forfulgt at paparazzifotografer - kørte galt i Paris for 22 år siden.

- Hver gang jeg ser et kamera, hver gang jeg hører et klik, hver eneste gang jeg ser en blitz, tager det mig direkte tilbage, siger prinsen og fortsætter:

- Alt hvad jeg gør, minder mig om hende. Men med det pres, der følger med rollen og jobbet, bliver jeg mindet om de dårlige ting, desværre.

Selv efter flere årtier er tabet af moren ifølge Harry ”stadig et betændt sår”, som han arbejder med hver dag. Et sår, der igen og igen rives op, når han og hertuginde Meghan fylder spalterne i de britiske tabloidmedier.

Vil ikke se fortiden gentage sig

Parrets titler og roller i kongehuset hænger unægteligt sammen med et liv i rampelysets blitzende skær.

Men selvom de ifølge prins Harry forsøger at "vende den anden kind til", er det ikke altid muligt. Nogle gange gør det for ondt, når tabloidpressen gør ”usandheder” til historier, siger han:

- Jeg vil altid beskytte min familie, og nu har jeg en familie at beskytte. Det er ikke, fordi jeg er paranoid. Det er bare, fordi jeg ikke vil have, at fortiden skal gentage sig.

Perspektiv

News of the World-skandalen

De britiske tabloidmedier har flere gange været i vælten.

I 2011 blev det afsløret, at mediet News of the World systematisk havde aflyttet og hacket sig ind på flere tusinde personers telefonsvarere i årene mellem 2000 og 2006. Både kendisser, politikere, kongelige og pårørende til afdøde soldater og terrorofre skulle være blevet aflyttet.

Særligt vakte det lede, da det kom frem, at avisen havde hacket sig ind på en forsvundet piges telefonsvarer. Pigen blev senere fundet myrdet, men aktiviteterne på hendes telefonsvarer fik hendes familie til at tro, at hun var i live.

Efter afsløringerne boykottede avisens investorer bladet, og i 2011 besluttede avisens ejer, mediemogulen Rupert Murdoch, at dreje nøglen om på det 168 år gamle blad.

Hertuginde Meghan: - Det er ikke nok bare at overleve

Tilbage i det britiske kongehus forsøger både prins Harry og Meghan ifølge hertuginden "at bide tænderne sammen”. Alligevel frygter hun, hvad mediernes behandling vil komme til at betyde i det lange løb.

- Jeg har i lang tid sagt til Harry, at det ikke er nok bare at overleve noget. Det er ikke meningen med livet. Du skal også trives og være glad, siger hun.

Parret har da også flere gange forsøgt at lægge afstand til pressen blandt andet i forbindelse med sønnen Archie.

I modsætning til tidligere kongelige fødsler og barnedåb i det britiske kongehus valgte hertuginde Meghan og prins Harry at gøre begge begivenheder private.

Hele dokumentaren 'Harry og Meghan – vores afrikanske rejse' kan ses på TV 2 Play.