Udland

Catalansk leder beskyldes for at puste til ilden med løgne

Flere hundrede er kommet til skade under urolighederne i Catalonien. Den regionale leder anklages nu for at puste til ilden med sine udtalelser.

Efter adskillige døgn med uroligheder i den catalanske hovedstad, Barcelona, langer Spaniens vicepremierminister, Carmen Calvo, nu voldsomt ud efter Cataloniens regionspræsident, Quim Torra.

Calvo kalder Quim Torra en aktivist, som aldrig har forstået, hvad det vil sige at være præsident for alle catalanere, herunder den del, som er imod løsrivelse fra Spanien.

I forbindelse med den seneste tids uro og demonstrationer beskylder hun den catalanske leder for ikke tydeligt nok at tage afstand fra urolighederne og for at kaste brænde på bålet med sine udtalelser.

- Han er nødt til at stoppe med sine urealistiske løgne, som at der kommer en catalansk forfatning i foråret, eller at Catalonien vil have løsrevet sig fra Spanien til den tid, siger Carmen Calvo ifølge The Guardian.

Anklager separatister for løgne

De seneste uroligheder begyndte mandag i kølvandet på en retssag, hvor separatistledere fra Catalonien blev idømt lange fængselsstraffe. De fik mellem 9 og 13 års fængsel for at have arrangeret en ulovlig folkeafstemning om løsrivelse af regionen i 2017.

Den spanske vicepremierminister siger, at uafhængighedsbevægelsens største problem er, at "de lyver for det catalanske folk".

Politi og demonstranter er stødt sammen i blandt andet Barcelonas gader.

- De siger, at folkeafstemningen var lovlig og ville føre til løsrivelse. De fortalte, at bruddet var muligt, at retten til selvbestemmelse eksisterer i et demokrati som Spanien - hvilket er en klar løgn. Der er ingen ret til ensidet løsrivelse i hverken dette demokrati eller noget andet, siger Carmen Calvo.

Flere hundrede er kommet til skade under urolighederne i Barcelona denne uge, og to er i kritik tilstand. De økonomiske omkostninger har, ifølge The Guardian, været mere end to millioner euro.

Over 300 personer har været tilbageholdt af politiet.

Torra krævede nye forhandlinger

Faktisk var Quim Torra tidligere på ugen ude at fordømme uroen i Barcelona, efter Spaniens premierminister, Pedro Sanchez, havde krævet, at Torra skulle fordømme de voldelige uroligheder. Men det var altså ikke nok, hvis man skal forstå vicepremierministeren.

Fredag var omkring en halv million demonstranter på gaden i den catalanske hovedstad, og på et pressemøde lørdag opfordrede Quim Torra den spanske regering til at indkalde til forhandlinger om catalansk løsrivelse.

Flere hundredetusinde var på gaden under fredagens generalstrejke i Barcelona.

- Det er deres ansvar og forpligtelse. Det er mere presserende end nogensinde. Det har vi krævet længe for at få en politisk løsning på konflikten, sagde den catalanske leder ifølge CNN.

Den spanske regering svarede lørdag ved at endnu engang at fastslå, at der ikke kan blive tale om catalansk uafhængighed.