Snedigt lovforslag kan give Boris Johnson nye hovedbrud

16x9
Jeremy Corbyn og hans Labour-parti kan meget vel finde på at stemme på et nyt forslag. Foto: Daniel Leal-olivas / Ritzau Scanpix

Lørdag står parlamentet over for en række lovforslag - ud over den nye Brexit-aftale.

Et af de konservative medlemmer, som Boris Johnson har smidt ud af partiet, Oliver Letwin, har stillet et nyt forslag til lørdagens afstemninger. Og det er et, som kan gå hen og blive lidt af en hovedpine for premierministeren.

Forslaget er en tilføjelse til afstemningen om Brexit-aftalen, der skal sikre, at Storbritannien har sikret sig en forlængelse af Brexit ved en eventuel vedtagelse, så der ikke kan opstå problemer under udarbejdelsen af loven.

Såfremt det bliver vedtaget, betyder det, at selv hvis den nye aftale bliver stemt igennem i Underhuset, så vil Brexit blive udskudt.

Manglende tillid

Problemet for Letwin og hans støtter er, at de simpelthen ikke stoler på den gruppe, der kalder sig "Brexiteers", og frygter, at de vil trække deres støtte til den nye aftale på et senere tidspunkt.

Det vil betyde, at Storbritannien vil ryge ud af EU uden en aftale.

Det kan med Letwins forslag undgås, da en eventuel godkendelse af Johnsons Brexit-aftale i parlamentet lørdag først vil træde i kraft, når den fulde lovgivning om aftalen med EU er vedtaget.

Derudover vil forslaget tvinge Boris Johnson til at søge om udsættelse af EU.

Ikke mod Boris

Folkene bag planen siger selv, at de ikke er imod den nye aftale, og hvis regeringen arbejder hurtigt, kan det hele stadig nås inden udgangen af måneden.

Det er dog usandsynligt, at det vil ske. Da der er for mange folk med forskellige ønsker – eksempelvis en ny folkeafstemning – som vil lægge forhindringer i vejen.

- Vi støtter aftalen, og vi sørger for, at der er en forsikring for, at der ikke sker fejl, som fører til et uforudset no deal-Brexit, siger Oliver Letwin til BBC.

Det er op til Underhusets formand, John Bercow, at udvælge om forslaget kommer til debat og afstemning i parlamentet.

Labour klar med støtte

Det nye forslag kan meget vel samle nok støtte til at blive vedtaget, mener kommunikationsrådgiver Peter James Stark, der har erfaring fra blandt andet EU-parlamentet og den britiske ambassade.

- Formuleringerne om, hvad der sker i udgangen af 2020, hvis ikke EU og Storbritannien har fået forhandlet en handelsaftale på plads, er vage. Og hvis ikke, at Boris Johnson får forsikret parlamentsmedlemmerne lørdag om, at han har rent mel i posen, så er der en vis sandsynlighed for, Letwins forslag bliver stemt igennem, siger han.

Oppositionen har også et andet alternativ – ud over Letwins og Boris Johnsons. Et forslag, der kun er aktuelt, såfremt den nye aftale forkastes.

Forslaget, som Peter Kyle og Phil Wilson står bag, har 90 medunderskrivere og vil sikre, at hvis Storbritannien står over for et farvel til EU uden en aftale, så skal den britiske befolkning til en ny folkeafstemning, hvor de på ny skal svare på, om de vil forlade EU.

- Det bliver uhyre tæt løb i Underhuset. Ingen kan endegyldigt sige, hvor det ender. For oppositionen handler det også om, at der ikke kommer for mange forskellige forslag på bordet, så det pludselig ender med ikke at kunne samle et flertal, siger Peter James Stark.

**

Perspektiv

Lørdag bliver en lang dag i Underhuset.
Lørdag bliver en lang dag i Underhuset. Foto: Toby Melville / Ritzau Scanpix

Tæt løb i parlamentet

Der er 650 medlemmer af Underhuset, men det er kun 639, der stemmer. Det betyder, at premierministeren skal bruge 320 stemmer for at få sit forslag igennem, og Storbritannien kan forlade EU.

Fredag morgen så det ud til, at Boris Johnson havde omkring 259 stemmer bag sig, og han manglede dermed 60 stemmer, men i løbet af dagen har tingene rykket sig, og der er sågar medlemmer af oppositionspartiet Labour, som har meldt ud, at de er klar til at stemme for Boris Johnsons aftale.

Flere britiske medier skriver, at det kan blive afgjort af enkelte mandater.

***