Brexit

Johnson taber vigtig afstemning

Boris Johnson må nu bede EU om en yderligere udskydelse af Brexit til 31. januar.

Underhuset har stemt for det ændringsforslag, der kort sagt medfører en udskydelse af afstemningen om Boris Johnsons Brexit-aftale.

Med stemmerne 322 mod 306 er det såkaldte Letwin-forslag vedtaget.

Det betyder, at Underhuset alligevel ikke skal tage stilling til den aftale, som den britiske premierminister tidligere på ugen forhandlede på plads med EU.

Det kan parlamentsmedlemmer til gengæld mandag, skriver Sky News, der har oplysningen fra Underhusets leder, den konservative Jacob Rees-Mogg. Det er nu op til John Bercow, Speaker of the House, at godkende en afstemning mandag.

Aftalen ændres ikke

Ændringsforslaget indebærer, at Brexit-aftalen først træder i kraft, når den lovgivning, som er nødvendig for aftalen, er stemt igennem i parlamentet.

Forslaget ændrer ikke i Boris Johnsons aftale med EU - hvilket han selv slog fast efter afstemningen -, men det påklistrer kravet om, at parlamentet først kan stemme om aftalen, når den nødvendige lovgivning er på plads.

Derfor må premierministeren nu bede EU om en yderligere udskydelse af Brexit til 31. januar.

Det skriver Underhuset også på Twitter:

- Vil ikke forhandle forlængelse

Efter afstemningen fik Boris Johnson det første ord.

- Jeg vil ikke forhandle en forlængelse med EU, sagde han.

Overfor Underhuset fastslog han også, at han ”vil gøre alt for at gennemføre Brexit 31. oktober.”

- Yderligere udskydelser vil være dårligt for dette land. I næste uge vil vi fremlægge den nødvendige politik for at få os ud af EU den 31. oktober, sagde Boris Johnson.

Labours leder, Jeremy Corbyn, fik ordet efter Boris Johnson. Ifølge ham var resultatet af afstemningen ”et tydeligt signal om, at vi ikke forlader EU uden en aftale.”

- Nu kan premierministeren ikke længere bruge et exit uden en aftale til at afpresse parlamentet til at stemme for sin aftale, sagde Jeremy Corbyn.

En voldsom udmelding

Ifølge forfatter og tidligere korrespondent Lone Theils er Boris Johnsons udmelding ”voldsom.”

Han er nu pålagt ved lov at bede om en udsættelse, men han siger, at han ikke vil forhandle med EU om en.

Benn-forordningen tvinger Boris Johnson til at sende et brev til EU og bede om endnu en udskydelse af Brexit, hvis han ikke har en aftale 19. oktober om udtrædelse 31.oktober klokken 23.00 britisk tid.

- Derfor kan det godt være, at han beder om en udsættelse, men at han så siger, at ’jeg står ikke bag den’. At han kommer til at skubbe den væk og siger ”gør hvad I vil”, siger Lone Theils.