Udland

Højtstående politikere lægger pres på Apple for at genåbne kontroversiel app

Maskerede aktivister danner menneskelige kæde fredag aften. Umit Bektas / Ritzau Scanpix

Aktivister i Hongkong skal være sikret hjælp til at overvåge politiets bevægelse, selv om det er imod det kinesiske styres intentioner.

En række indflydelsesrige amerikanske politikere lægger pres på Apple og kritiserer IT-giganten for at ligge under for det kinesiske regime.

Det er politikere med navne som senatorerne Ted Cruz, Ron Wyden, Marco Rubio og kongresmedlem Alexandria Ocasio-Cortez i spidsen, som opfordrer Apple til at genåbne app'en HKMag.

Udspillet kommer tæt på en søndag, hvor der er varslet nye demonstrationer i Hongkong. Og hvor det er forudset, at politi og myndigheder vil slå ned på protesterende og aktivister.

Bøjede sig for kinesisk pres

Apple bøjede sig tidligere på måneden for kinesisk pres og fjernede HKMap, som er blevet anvendt af demonstranter i Hongkong til at følge politiets bevægelser.

Ifølge IT-virksomheden fordi app'en var blevet brugt på måder, som kunne udsætte ordensmagten og Hongkongs indbyggere for fare. Et argument, som kom dagen efter at kinesiske kommunistparti i sin officielle avis havde kategoriseret appen som "giftig" og med en fordømmelse af, at Apple hjælper demonstranterne i Hongkong.

Men det er netop dét, Ted Cruz og kredsen af senatorer nu vil have Apple til at åbne mulighed for. Igen. Det sker i en direkte henvendelse til Apples CEO Tim Cook, skriver The Guardian.

- Du har sagt offentligt, at du ønsker at samarbejde med Kinas ledelse frem for at stå på sidelinjen og råbe af dem. Vi tror også på, at diplomati og samhandel han være demokratiske forcer. Men når et undertrykkende styre nægter at bøje sig eller, i høj grad, slår endnu hårdere tilbage, så kan fortsat samarbejde med dem ligne meddelagtighed, hedder det i en erklæring.

Højspændt område for politisk positionering

De månedlange uroligheder i Hongkong er blevet et højspændt område at positionere sig på rent politisk.

For nylig måtte den amerikanske basketliga afbøde et økonomisk drag over nakken fra Kina efter, at verdens bedste basketball-liga, NBA, har givet kineserne en officiel undskyldning. Det skete, fordi direktøren hos NBA-holdet Houston Rockets, Daryl Morey, havde udtrykt sympati med aktivisterne i Hongkong, der er bekymrede for et kinesisk overherredømme.

Siden har computerfirmaet Activision Blizzards udelukket Chung Ng Wai, der vandt en turnering i et af firmaets spil, i et år efter at denne havde givet støtte til civilisterne i den tidligere kronkoloni, som efter mange år med britisk styre har delvist selvstyre med stigende bekymring for kinesisk indflydelse.

Kina er et vigtigt marked for Apple, og derfor kan en eskalerende konflikt komme til at koste it-virksomheden dyrt, hvis kineserne vælger at sætte hårdt mod hårdt og sanktionere virksomheden i tilfælde af, at man genåbner adgangen til HKMap.

Men for de demonstrerende, der ventes på gaden søndag i det politiet, allerede har kaldt en ulovlig demonstration på grund af fare for den offentlig sikkerhed, vil HKMap være et vigtigt redskab. Hvad enten man vil undgå konfrontationer eller opsøge dem.

Fredag aften demonstrerede maskerede aktivister i en protest mod, at der nu er indført maskeringsforbud i byen, hvor den elektroniske overvågning fra myndighedernes side er massiv.