Brexit

Her er alt, du skal vide efter dramatisk Brexit-dag

Det store spørgsmål er, om Boris Johnson kan nå at få sin aftale igennem.  Handout . / Ritzau Scanpix

Boris Johnson er på grund af et ændringsforslag tvunget til bede EU om endnu en udsættelse af Brexit. Men det vil han ikke.

Få overblikket over historisk Brexit-dag

Hvad skete der?

De britiske medier havde døbt det ”Super Saturday”, og det var meningen, at parlamentet skulle stemme om den aftale, Boris Johnson tidligere på ugen lavede med EU.

Men så langt nåede det aldrig. For et ændringsforslag stillet af det tidligere konservative medlem Oliver Letwin blev sat til afstemning, og dermed skulle Underhuset stemme om det, før det kunne tage stilling til Boris Johnsons aftale.

Efter en fem timer lang debat var det tid. Og det viste sig, at 322 var for forslaget, mens 306 var imod. På den måde blev afstemningen om Boris Johnsons Brexit-plan ikke til noget lørdag, fordi det godkendte ændringsforslag indebærer, at aftalen først kan vedtages, når den nødvendige bagvedliggende lovgivning er på plads.

Hvad betyder det?

Storbritannien skal være ude af EU inden 31. oktober 2019. Men på grund af ændringsforslaget, der blev vedtaget lørdag, ser det svært ud. Tiden er nemlig knap, hvis lovgivningen bag aftalen skal ligge klar i tide.

Underhuset har tidligere vedtaget en lov, den såkaldte Benn-forordning, der pålægger regeringen at bede EU om en udskydelse af Brexit, hvis en aftale ikke er vedtaget senest 19. oktober. Det blev aftalen ikke. Derfor skal Boris Johnson per lov inden lørdag klokken 23 dansk tid bede EU om udskydelse af skilsmissen til tidligst 31. januar 2020.

Hvad vil Boris Johnson gøre nu?

Hvad premierministeren i hvert fald ikke vil, er at forhandle en forlængelse med EU. Det sagde han umiddelbart efter afstemningen om ændringsforslaget.

Han bliver dog nødt til at sende et brev til Bruxelles inden midnat lokal tid lørdag, hvori han beder om udsættelse af Brexit til tidligst 31. januar 2020. Ellers bryder han Benn-forordningen. Han har dog også antydet, at han i brevet vil opfordre EU til ikke at give Storbritannien forlængelsen. 

Efter afstemningen gjorde Boris Johnson det også klart, at regeringen vil fremlægge den nødvendige lovgivning i løbet af næste uge, så aftalen kan bringes til aftstemning i Underhuset, og at han ”vil gøre alt for at gennemføre Brexit 31. oktober".

Kommer Storbritannien til at forlade EU 31. oktober?

Det er det store spørgsmål.

Om Boris Johnson kan nå at gennemføre et Brexit inden 31. oktober, er der delte meninger om. Regeringen siger, at den vil fremlægge aftalen og bringe dele af den nødvendige lovgivning til afstemning i løbet af den kommende uge. Eksperter vurderer også, at der kan samle sig et flertal bag aftalen.

Boris Johnson mulighed ligger i, at han i en fart skal få lavet en lovtekst, Underhuset kan stemme om. Men selv hvis han når det, og der stemmes for, skal det også slippe igennem Overhuset og forbi dronningen. 

Hvis Brexit skal udsættes, kræver det desuden, at hver eneste af de øvrige 27 EU-lande accepterer det. Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod, har allerede sagt, at han er åben for endnu en udsættelse, mens den franske præsident Emmanuel Macron flere gange i løbet af ugen har sagt, at han er imod en udsættelse.