Brexit

Dansker til Brexit-demo: Det er ikke rart at være fremmed i England

Flere steder i London er der lørdag store demonstrationer for og imod Brexit.

Der er meget på spil for Storbritannien under den debat, der lørdag er i gang i det britiske underhus, hvor medlemmerne af parlamentet skal afgøre, om de godkender aftalen med EU.

Afstemningen om aftalen er resultatet af lange forhandlinger mellem EU og Storbritannien, som i torsdags præsenterede aftalen.

Det er ikke kun medlemmerne af det britiske parlament, der er dybt splittede i Brexit-spørgsmålet. Det samme gør sig gældende for folk på gaden.

Flere steder i London er der lørdag store demonstrationer for og imod Brexit.

Danskere mod Brexit

TV 2’s reporter i London, Olav Christensen, mødte lørdag danske Ulrik Holm, som deltog i en demonstration mod Brexit.

Han har boet 30 år i Storbritannien, men de seneste par år har han mærket en ændring i det britiske samfund.

- Der er en kæmpe forskel på at være fra et andet land. Før i tiden var briterne nysgerrige og interesserede - og man blev budt velkommen. Det er ikke rart at være fremmed i England længere, siger Ulrik Holm.

Danske Sofie Clausen deltager i den samme demonstration som Ulrik Holm - imod Brexit. Hun bor i Stratford med sin engelske mand og deres datter.

Hun mærker splittelsen omkring Brexit helt ind i sin egen familie. Hun har for eksempel forbudt sin engelske svigermor, der er pro-Brexit, at have avisen Daily Mail med, når hun er på besøg.

- Min svigermor stemte leave, og det har skabt kæmpe konflikter i min familie. Hun læser aviser som Daily Mail, som jeg ikke vil have i mit hus. Hun må ikke tage dem med mere, når hun kommer på besøg. Den avis er årsagen til meget af det, der sker i det her land, siger Sofie Clausen til TV 2.

Hun forklarer, at det handler om meget mere end aviser som Daily Mail.

- Brexit er så komplekst. Der er så meget, der spiller ind – nationalisme, angst for de fremmede og regeringen, der giver EU skylden. At der er de fremmede og EU, der bærer ansvaret for, at der er så meget galt i det her land. Den løgn har de været meget gode til at sælge til folk, lyder det fra Sofie Clausen.

Sofie Clausen mærker Brexit-konflikten helt tæt på.

Risikerer at blive udskudt - igen

Afstemningen om Boris Johnsons Brexit-plan kan lørdag ende med at blive udskudt nok engang.

Først skal parlamentet nemlig stemme om det såkaldte Oliver Letwin-ændringsforslag. Hvis det bliver stemt igennem, forpligter det regeringen til at udskyde Brexit indtil 31. januar, så parlamentet kan nå at sætte sig ind i alle detaljer af aftalen.

Ændringsforslaget vil også indebære, at Johnsons Brexit-aftale med EU ikke kan anerkendes fuldt og helt, før en række andre dele af nødvendig lovgivning i forbindelse med Brexit er vedtaget.

Boris Johnson advarer mod en yderligere udsættelse af Storbritanniens udtræden af EU. Han siger, at der i de 27 andre EU-lande er 'meget lidt appetit' efter endnu en udsættelse af Brexit.

For at vinde afstemningen om Brexit-aftalen skal Johnson overtale Brexit-tilhængere i både sit eget konservative parti og i oppositionen.

Hans parti har 288 medlemmer i parlamentet, men det kræver 320 stemmer at få flertal.