Brexit

Boris Johnson nægter at underskrive brev om Brexit-udskydelse

EU har modtaget Storbritanniens formelle anmodning om udskydelse af Brexit, der ifølge premierministeren er imod hans og regeringens interesser.

EU har modtaget en anmodning om udskydelse af Brexit fra den britiske premierminister, Boris Johnsen.

Det bekræfter formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, på Twitter.

- Jeg vil nu begynde at tale med EU-ledere om, hvordan man skal reagere, skriver Donald Tusk videre.

Dermed er der formelt et grønt lys for, at EU kan behandle anmodningen. Den britiske premierminister, Boris Johnson, har dog selv nægtet at underskrive brevet om udskydelsen til EU.

Som forklaring skriver Storbritanniens premierminister i et andet brev til Donald Tusk, at han er blevet tvunget til at sende anmodningen om udskydelse af Brexit, selvom det er imod hans og regeringens interesser.

I brevet fra Boris Johnson står der blandt andet:

- Jeg har gjort det klart, siden jeg blev premierminister og over for parlamentet igen i dag, at min og regeringens holdning er, at en yderligere udskydelse vil skade Storbritanniens og vores EU-partneres interesser og vores forhold.

Skulle have stemt om aftale

Brevet til EU har Boris Johnson sendt efter en dag, der var blevet døbt ”Super Saturday” af de britiske medier. Den aftale, premierministeren fik forhandlet på plads med EU tidligere på ugen, skulle til afstemning i Underhuset.

Men inden det kom så vidt, nåede en anden afstemning at vende op og ned på dagen i det britiske parlament.

For et ændringsforslag stillet af et tidligere konservativt medlem, Oliver Letwin, opnåede flertal.

Det betyder, at Boris Johnsons aftale først kan vedtages i det øjeblik, den nødvendige bagvedliggende lovgivning er på plads.

Derfor fik parlamentsmedlemmerne heller ikke mulighed for at tage stilling til premierministerens Brexit-plan.

Forløbet af en lang dag i det britiske Underhus betød til gengæld, at Boris Johnson inden klokken 23 lokal tid skulle sende brevet til EU, hvori han beder om en udsættelse.

Det var han tvunget til på grund af den såkaldte Benn-forordning, som Underhuset tidligere har vedtaget. Den betyder, at premierministeren må bede EU om en yderligere udskydelse af Brexit til 31. januar, hvis ikke parlamentet endeligt har kunnet godkende en Brexit-aftale.

Og det er altså dette brev, Boris Johnson har nægtet at skrive under på.

Sendte brev til kolleger

Tidligere lørdag aften sendte Boris Johnson et brev til sine politiske kolleger i Underhuset. Heri understregede han, at han over for EU vil give udtryk for, at endnu en udskydelse af Brexit ikke er en løsning.

Han slog også fast, at han ikke vil samarbejde med EU om en udskydelse, og at han i næste uge vil fremlægge den lovgivning, der ifølge ham skal til for at få vedtaget sin Brexit-aftale og føre Storbritannien ud af EU 31. oktober.