Brexit

Boris Johnson inden afgørende Brexit-afstemning: - Vi har en historisk chance

Labours leder, Jeremy Corbyn, langer voldsomt ud efter Johnsons nye aftale med EU.

Storbritanniens premierminister Boris Johnson har lørdag formiddag fremlagt sin Brexit-aftale for medlemmer af det britiske parlament.

I dag har Underhuset en historisk chance for at tage kontrol med vores love, økonomi, handel og fiskeri igen

Boris Johnson

Johnson begyndte med at argumentere for, at Storbritannien altid har haft et lunkent forhold til EU.

- Mange gange i løbet af de seneste 30 år, har jeg gentagne gange hørt, at dette land er halvhjertet i vores medlemskab. Jeg kan ikke komme i tanke om, at nogen her i huset nogensinde har rejst sig op og bedt om et tættere samarbejde med EU, sagde Johnson, og tilføjede:

- I dag har Underhuset en historisk chance for at tage kontrol med vores love, økonomi, handel og fiskeri igen.

Storbritannien har hverken været med i euroen eller Schengen-samarbejdet.

Corbyn langer ud

Labours leder, Jeremy Corbyn, langede voldsomt ud efter Johnsons nye aftale med EU, som han beskriver som endnu dårligere end Theresa Mays.

- Regeringen vil have os til at stemme om en aftale uden at granske den, siger Corbyn.

Aftalen, der blev forhandlet på plads mellem Storbritanniens regering og EU i torsdags, er lørdag til debat i Underhuset for første gang.

- Vi skal stemme om en aftale, hvor er ikke er foretaget nogen konsekvensanalyse, og hvor regeringen ikke har offentliggjort deres juridiske vurdering af den. Denne regering kan man ikke stole på, og denne side af parlamentet lader sig ikke narre, lød det fra Jeremy Corbyn.

Derudover mener Labour-lederen, at den genforhandlede aftale udhuler de garantier om arbejdstageres rettigheder og miljøstandarder, som var en del af Mays aftale.

Ændringsforslag kan spænde ben

Ifølge kommunikationsrådgiver Peter James Stark, der har 15 års erfaring fra blandt andet EU-parlamentet og den britiske ambassade, var Boris Johnsons tale meget mere forsonende end tidligere:

- Han talte om at samle nationen og se fremad i fællesskab. Derudover sagde han, at parlamentet vil få indflydelse fremadrettet i processen med at forhandle samarbejdet med EU. Det gør han, fordi han har behov for Labours stemmer for at få sin aftale godkendt, og fordi han ønsker at fremstå som fornuftens stemme over for de britiske vælgere ude ved tv-skærmene.

Et ændringsforslag fra Oliver Letwin, en af de konservative, der er blevet smidt ud af partiet for at gå imod regeringen, kan stikke en kæp i hjulet for Johnsons Brexit-aftale.

Ifølge både BBC og Sunday Times vil regeringen helt stoppe dagens afstemning om Brexit-aftalen, hvis ændringsforslaget bliver vedtaget.

Forslaget indebærer, at en endelig, parlamentarisk godkendelse af Brexit-aftalen først kan ske, når den lovgivning, som er nødvendig for aftalen, er kommet sikkert gennem parlamentet.

Det vil indebære en udløsning af den såkaldte Benn-forordning, som betyder, at premierministeren må bede EU om en yderligere udskydelse af Brexit til 31. januar, hvis ikke parlamentet har endeligt godkendt en Brexit-aftale lørdag 19. oktober.

Henter støtte fra udsmidte partifæller

Premierminister Boris Johnsons nordirske allierede, DUP, vil overveje at støtte ændringsforslaget fra Oliver Letwin.

- Vi vil meget nøje overveje at støtte ændringsforslaget, sagde Nigel Dodds, som er næstformand i det nordiske unionsparti DUP, lørdag morgen.

DUP har allerede gjort det klart, at det ikke vil stemme for Johnsons Brexit-aftale på grund af det toldregime, som den vil medføre for Nordirland.

Johnson mødtes fredag med adskillige parlamentsmedlemmer fra forskellige partier, da han har brug for i alt 320 stemmer. De konservative har kun 288 parlamentsmedlemmer.

Derfor skal han især overbevise de fleste af de 21 tidligere konservative parlamentsmedlemmer, der blev smidt ud af partiet i september.

Ifølge Sky News vil de fleste stemme for Johnsons aftale.

Labours leder, Jeremy Corbyn, har afvist, at partiet vil stemme for Johnsons Brexit-aftale.