Udland

Blodet flød efter forsøg på at anholde narkobarons søn: - Det var forhastet planlagt

Præsident Andres Manuel Lopez er under pres for at holde sit løfte om at skabe fred i landet efter åben krig mellem karteller og militær.

Kaos. Brændende biler. Lig i gadebilledet. Og en narkogangster på fornyet flugt efter en voldsom anholdelsesaktion.

Den mexicanske regerings bestræbelser på at anholde narkobaronen "El Chapos" søn, Ovidio Guzman, endte som en fatal fiasko.

Nu indrømmer forsvarsminister Luis Cresencio Sandova, at man forkludrede anholdelsen i byen Culiacan, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Det var forhastet planlagt. Konsekvenserne var ikke taget med i overvejelserne, lød det fra forsvarsminister Cresencio Sandoval ved pressekonferencen.

Antallet af dræbte kan stige

Han blev bakket op af sikkerhedsminister Alfonso Durazo, som kategoriserede det som en "bureaukratisk fejl", at militæret ikke i tide var adviseret om politiets aktion for at anholde den magtfulde narkobaron.

Konsekvenser var der rigeligt af. Syv dræbte i alt. De fem menes at være fra Ovidio Guzmans personlige livgarde, mens en civil og en soldat fra det mexicanske militær blev dræbt under skududvekslingerne. Dødstallet ventes at kunne stige i løbet af weekenden.

Efter at kartellet fik nys om anholdelsen af sønnen, omringede bander 35 politifolk i området og tvang dem til at løslade Guzman.

Kriminelle fra kartellet kom i åbne skudvekslinger med politi og militær og havde spændt maskingeværer fast til pick-up trucks, som blev brugt i gadekampene. Ifølge de officielle rapporter gennemførte narkokartellets armé 14 angreb mod de militære styrker i en krigslignende zone, hvor de etablerede 19 vejspærringer.

Regeringen mener, at Ovidio har overtaget styringen af kartellet i provinsen Sinaloa, efter at hans far, Joaquin "El Chapo" Guzman, blev dømt til livsvarigt fængsel ved en amerikansk retssag i 2019.

Kaosset i Culiacan, der er Sinaloa-kartellets hovedsæde, har lagt ekstra pres på den mexicanske præsident, Andres Manuel Lopez Obrador, der blev sat i embede i december og lovede at skabe fred i landet, der har været plaget af voldelige bandeopgør i over et årti.

Lopez Obrador er efter den fejlagtige aktion blevet kritiseret for at have åbnet en flanke for relaterede hævnangreb fra kartellet, og at løsladelsen af Ovidio Guzman frem for noget viser, at de narkokriminelle bander er i kontrol.

Det indtryk køber Gladys McCormick, sikkerhedsanalytiker ved Syracuse University i New York.

- Hvad der står klart nu er, at det var Sinaloa kartellet, der vandt fredagens slag. Ikke bare fik de regeringen til at løselade Ovidio, de demonstrerede over for Mexico og resten af verden, hvem der bestemmer, siger sikkerhedsanalytikeren til Reuters.

Hensyn til civile liv vigtigst

Ovidio Guzman er en af "El Chapos" tre sønner og menes at have overtaget kontrollen med dele af faderens berygtede kartel, Sinaloa, efter at faderen "El Chapo" blev udleveret til USA og fængslet i 2017. 62-årige "El Chapo" blev i juli idømt fængsel på livstid for at have handlet ulovligt med flere hundrede tusinde ton kokain, heroin, metamfetamin og marihuana og smuglet det ind i USA i over 25 år.

"El Chapo" har været gift tre gange og har yderligere to sønner på stamtræet, Ivan Archivaldo Guzman Salazar og Jesus Alfredo Guzman Salazar, der gennem årene har været sat i forbindelse med narkokartellets ledelsesmæssige top.

Trods kritikken af den fejlslagne anholdelse af Ovidio Guzman har præsident Lopez Obrador forsvaret sig med hensynet til civile liv.

- Vi vil ikke forvandle Mexico til en kirkegård. Det kan ikke være vigtigere at anholde en narkogangster end at redde liv, lyder det fra præsidenten.

Mere end 200 soldater fra den nationale sikkerhedsgarde er udkommanderet for at sikre freden i Sinaloa efter fredagens uroligheder.