Brexit

Afgørelsens time for Johnson - sådan kommer dagen til at forløbe i Underhuset

Boris Johnson gør klar til afstemning om sin aftale med EU.  Francois Lenoir / Ritzau Scanpix

I dag skal Underhuset stemme om den aftale, som premierminister Boris Johnson torsdag landede med EU.

Torsdag lykkedes det for Storbritanniens premierminister Boris Johnson at lave en aftale med EU, men aftalen skal lørdag stemmes igennem i det britiske parlament, før den kan føres ud i virkeligheden.

På forhånd ser ud til at blive en tæt afgørelse, fordi både det nordirske støtteparti DUP og oppositionen har sagt, at de vil stemme nej til Johnsons aftale.

Samtidig kan et ændringsforslag fra en af Johnson tidligere partifæller vise sig at blive premierministerens største forhindring.

Her kan du se, hvordan dagen efter planen kommer til at forløbe i det britiske parlament.

Hvornår samles medlemmerne af Underhuset?

Parlamentsmedlemmerne samles i Underhuset klokken 10.30.

Det er uklart, hvornår de er færdige.

Hvad sker der så?

Dagens forhandlinger skydes i gang med en tale fra premierminister Boris Johnson. Det fremgår af lørdagens dagsorden i Underhuset.

Det forventes, at han vil svare på parlamentsmedlemmernes spørgsmål om Brexit i et par timer.

Derefter følger den egentlige debat om den Brexit-aftale Boris Johnson har med hjem fra Bruxelles. Parlamentsformand John Bercow vil efterfølgende afsløre, hvilke eventuelle foreslåede tilføjelser til aftalen, der kan komme til afstemning.

Hvornår starter selve afstemningen?

Afstemningen om Boris Johnsons Brexit-aftale ventes først at starte på et tidspunkt efter klokken 15.30 dansk tid.

Hvis der skal stemmes om tilføjelser til aftalen, vil de komme til afstemning først. Derfor er det svært at sige, præcis hvornår Underhuset stemmer om Johnsons aftale.

Hvad sker der, hvis aftalen stemmes igennem?

Hvis regeringens Brexit-aftale stemmes igennem, er det kun første skridt på vej mod at få lovforslaget endeligt vedtaget.

Det forventes, at regeringen ønsker at rykke hurtigt, så den kan nå Boris Johnsons deadline om at forlade EU inden 31. oktober. Det betyder, at den endelige aftale sandsynligvis ligger klar allerede i starten af næste uge.

Hvis regeringens forslag til en aftale stemmes igennem med tilføjelser, er det mere sandsynligt, at Brexit vil blive udskudt.

Hvad sker, hvis aftalen stemmes ned?

Hvis parlamentsmedlemmerne afviser Boris Johnsons aftale, er det et af scenarierne, at medlemmerne af Underhuset vil få mulighed for at stemme for Brexit uden en aftale – altså no-deal-Brexit. Det fremgår af Underhusets dagsorden.

Underhusets medlemmer har tidligere afvist at forlade EU uden en aftale, så det er usandsynligt, at parlamentsmedlemmerne stemmer for at forlade EU uden en aftale.

Premierminister Boris Johnson kan blive tvunget til at bede EU om endnu en forlængelse, hvis Underhuset stemmer nej til enten Johnsons aftale – eller Brexit uden en aftale.

Hvad er Johnsons største udfordring?

Parlamentsmedlemmet Oliver Letwin, der blev smidt ud af Boris Johnsons konservative parti i september, da han stemte mod regeringen, har fremsat et ændringsforslag, der ifølge BBC kan blive et alvorligt problem for Johnson og hans støtter.

Det indebærer, at en afstemning af Brexit-aftalen først skal ske, når den lovgivning, som er nødvendig for aftalen, er kommet sikkert gennem parlamentet. Dette indebærer en udløsning af den såkaldte Benn-forordning, som indebærer, at premierministeren må bede EU om en yderligere udskydelse af Brexit til 31. januar.

Letwins forslag kommer dog kun til afstemning lørdag, hvis parlamentsformand John Bercow vælger at lade medlemmerne stemme om det.