Voldsomme sammenstød i Barcelona fortsætter for femte døgn i træk

Over en halv million demonstranter er gået på gaden i Barcelona i vrede over domme mod ni catalanske ledere.

De seneste fem dage har Barcelona været præget af voldsomme protester.

Mandag blev ni separatistledere fra Catalonien idømt lange fængselsstraffe af den spanske højesteret, og det har udløst stor vrede blandt det catalanske folk.

Alene fredag er over en halv million mennesker gået på gaden i protest, oplyser det spanske politi.

Flere maskerede demonstranter er her stødt sammen med politiet i Barcelona.

Tv-billeder viser, at der er blevet kastet med sten og andet skyts mod de kampklædte politifolk, der har svaret igen med tåregas.

Derudover er der blevet væltet store affaldscontainere ud over gaderne og sat ild til dem, mens politiet har forsøgt at presse demonstranterne tilbage.

Ifølge Spaniens indenrigsminister, Fernando Grande-Marlaska, er omkring 400 personer i "organiserede grupper" anholdt Barcelonas centrum nær politiets hovedkontor. Det skriver Reuters. Indenrigsministeren vurderer, at de risikerer op til seks års fængsel.

Demonstrationer har rod i løsrivelsesforsøg

De fængslede separatistledere blev mandag idømt mellem 9 og 13 års fængsel.

Blandt de dømte er blandt andre Cataloniens tidligere vicepræsident og separatistleder, Oriol Junqueras. Han blev idømt 13 års fængsel.

Alle ni separatistledere er blevet dømt for tilskyndelse til optøjer i forbindelse med Cataloniens forsøg på at løsrive sig fra resten af Spanien i efteråret 2017.

Afstemningen var blevet erklæret ulovlig af de spanske myndigheder, allerede inden den blev afholdt.

Flere valgsteder blev blokeret af politiet på valgdagen, og kun omkring 43 procent af catalonierne fik afgivet deres stemme.

Heraf stemte ni ud af ti i regionen for, at Catalonien skulle løsrives fra resten af Spanien.

Leder flygtede til Belgien

Catalonien er en af Spaniens i alt 17 regioner.

Det er den region i landet, der har den største industrielle produktion, og den står for næsten 19 procent af Spaniens samlede bruttonationalprodukt (BNP) mod Madrids knap 17 procent.

Derfor har der længe været en følelse af, at catalonierne skulle betale til resten af Spaniens dårlige økonomi, hvilket er en af de største grunde til, at de ønsker en løsrivelse.

Selvom folkeafstemningen i 2017 blev kaldt ugyldig, valgte det daværende regionale styre under ledelse af Carles Puigdemont alligevel at erklære Catalonien for uafhængigt.

Det fik regeringen i Madrid til at gribe ind, afsætte det regionale styre - herunder Carles Puigdemont - og udskrive nyvalg til regionsstyret.

Herefter flygtede Puigdemont til Belgien, hvor han siden da har levet i eksil.

Puigdemont anholdt - og løsladt

I forbindelse med dommene over de ni separatistledere, udstedte Spaniens højesteret også en ny europæisk arrestordre på Carles Puigdemont.

Det fik Puigdemont til at melde sig selv hos det belgiske politi torsdag.

Efter en nat i den belgiske arrest er han dog blevet løsladt igen. Det skriver den spanske avis El País.

Det sker efter et forhør og under den forudsætning, at han fortæller, hvor han befinder sig, møder op til fremtidige afhøringer og søger om tilladelse, hvis han ønsker at forlade Belgien.

Derudover har Carles Puigdemont afvist at blive udleveret til Spanien, fremgår det af udtalelsen.

10. november skal spanierne til parlamentsvalg for fjerde gang på fire år, da det ikke er lykkedes at danne en regering siden valget i april.