Udland

Tyrkiet beskyldes for at bryde våbenhvile - Erdogan afviser

I løbet af fredag nat og morgen har der været meldinger om skud og luftangreb i den syriske by Ras al-Ain.

På trods af den indgåede våbenhvile tyder det på, at kampene i det nordøstlige Syrien fortsætter.

Flere nyhedsbureauer har i løbet af natten og fredag morgen meldt om skud.

Blandt andet Reuters, der citerer talsmanden for den kurdiske milits SDF (Syriens Frie Demokratiske Hær) Mustafa Bali for at sige, at tyrkiske luft- og artilleriangreb er fortsat med at ramme både styrker og civile mål, og at byen Ras al-Ain tæt på den tyrkiske grænse er blevet bombet.

Derudover meddeler Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder om 14 dræbte civile i et tyrkisk luftangreb og et morterangreb nær byen Bab el-Kheir i det nordøstlige Syrien.

Modstridende meldinger fra USA og EU

Indtil videre tager USA dog meldingerne om et brud på våbenhvilen med ophøjet ro.

- Det tager tid at implementere en våbenhvile, siger Stephanie Grisham, talskvinde i Det Hvide Hus, fredag til Fox News.

Hun fastholder, at våbenhvilen er ”en succes” og vil ikke kommentere på, om USA vil sætte ind med militære operationer i området.

Ifølge nyhedsbureauet AP kunne bombardement og skud høres i og omkring Ras al-Ain, mens man på den anden side af den tyrkiske grænse kunne se røg stige op over byen.

I løbet af morgenen stoppede kampene dog, rapporterer AP.

I EU er man da heller ikke i tvivl om, at der har fundet nye kampe sted.

Over for AP kritiserer formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, Tyrkiets brud på "den såkaldte våbenhvile" i Syrien, som han kalder for "et krav om kurdernes overgivelse" frem for en egentlig våbenhvile.

Erdogan afviser

Også Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder skriver, at man i første omgang observerede ”behersket ro” torsdag aften, der blev afbrudt efter midnat, da Ras al-Ain blev udsat for raketangreb. Samtidig kunne man høre skud i byen.

Ifølge AP, der citerer Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, er fem blevet dræbt og 14 såret i kampene i Ras al-Ain.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har fredag morgen afvist, at der skulle være kampe i gang i det nordøstlige Syrien. Det skriver AP.

Aftalen indgået

Torsdag aften meddelte USA's vicepræsident, Mike Pence, at Tyrkiet og USA havde indgået en aftale. Det skete efter et møde med Recep Tayyip Erdogan.

Her blev det besluttet, at de syriske kurdere skulle trække sig ud af en såkaldt sikkerhedszone.

USA har fået forsikringer fra den kurdiske YPG-milits om, at den vil trække sig tilbage bag en linje 32 kilometer fra grænsen.

Det bliver først og fremmest tyrkiske styrker, der opretholder sikkerhedszonen på syrisk territorium, fremgår det af den fælles udtalelse fra USA og Tyrkiet.

Desuden har den tyrkiske regering fået med i aftalen, at YPG skal opgive sine tunge våben. Gruppens positioner skal desuden ødelægges. Det har længe været et tyrkisk ønske, skriver Reuters.