Udland

Trumps stabschef trækker Ukraine-indrømmelse tilbage

- Slap af. Det sker hele tiden, sagde stabschefen torsdag om en påstået aftale mellem Trump og Ukraines præsident.

Den amerikanske præsident, Donald Trumps, stabschef, Mick Mulvaney, trækker en kontroversiel udtalelse om økonomisk hjælp til Ukraine tilbage.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Mulvaney siger sent torsdag aften dansk tid, at præsident Donald Trump aldrig stillede krav til Ukraine om at undersøge en påstand om det amerikanske præsidentvalg i 2016 til gengæld for at udbetale 391 millioner dollar i støtte til Ukraines militær.

- Lad mig sige det helt klart: Der var absolut intet quid pro quo (noget for noget, red.) mellem militærstøtte til Ukraine og en undersøgelse om valget i 2016, siger Mulvaney.

Med de ord modsiger Mulvaney udtalelser, han var kommet med tidligere på dagen.

- Slap af, det sker hele tiden

Indtil i torsdags havde Det Hvide Hus afvist, at det midlertidige stop for militærhjælpen var et forsøg på at presse Ukraine. Men under en pressebriefing torsdag sagde Mike Mulvaney så, at man faktisk tilbageholdt militærhjælpen for at få Ukraine til at undersøge beskyldninger om indblanding i det amerikanske præsidentvalg 2016.

- Slap af. Det sker hele tiden, sagde Mike Mulvaney i interviewet med en gruppe journalister i Det Hvide Hus.

Ifølge Mulvaney hang Trumps beslutning om at forsinke udbetalingen blandt andet sammen med, at præsidenten havde bedt Ukraine undersøge en påstand om, at en computerserver tilhørende Demokraternes Nationale Komité i USA skulle befinde sig i Ukraine.

Trump og folk fra hans administration har i ugevis afvist, at de havde stillet betingelser for at udbetale støtten, som allerede var godkendt af Kongressen.

Derfor kom det også som en overraskelse, da Mulvaney erkendte, at det faktisk forholdt sig sådan.

Mike Mulvaney sagde, at der var en sammenhæng mellem Trumps ønske om en ’tjeneste’ med at få undersøgt konspirationsteorien og det pres, som USA lagde på Ukraine ved at tilbageholde militærhjælpen.

Ifølge USA-analytiker Mirco Reimer-Elster var det den rygende pistol, Demokraterne havde ventet på.

Formanden for efterretningskomitéen i Repræsentanternes Hus, demokraten Adam Schiff, reagerede da også hurtigt på interviewet. For ham var Mulvaneys indrømmelse en afgørende udvikling:

- Situationen er gået fra meget, meget slem til meget, meget værre, sagde han til NBC News.

Kontrovers mod en rigsretssag

Påstanden er del af den kontrovers, som har fået Demokraterne i Repræsentanternes Hus til at indlede en proces, der eventuelt kan munde ud i en rigsretssag mod Trump.

I et telefonsamtale den 25. juli bad Donald Trump Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, om at gøre ham en tjeneste ved at undersøge påstanden om serveren.

Trump bad i samtalen angiveligt også Zelenskij om at efterforske demokraten Joe Biden og dennes søn Hunter, som i en årrække var bestyrelsesmedlem i et ukrainsk energiselskab.

Joe Biden er blandt favoritterne til at blive nomineret som sit partis kandidat til næste års præsidentvalg i USA.