Brexit

Stemmejagten er sat ind: Kan Johnson skaffe flertal for sin Brexit-aftale?

Boris Johnson er på charmeoffensiv i det britiske parlament, efter han torsdag landede en aftale med EU.

Storbritanniens premierminister Boris Johnson gjorde det umulige.

Torsdag lavede han en ny Brexit-aftale med EU.

Aftalen blev torsdag eftermiddag godkendt af de resterende 27 EU-landes stats- og regeringschefer i Bruxelles.

Lørdag skal Boris Johnson hjem og gøre det umulige igen: Han skal skaffe et flertal for sin aftale i det britiske parlament.

Stemmejagten er sat ind

Johnson skal have 320 medlemmer af parlamentet over på sin side for at vinde afstemningen.

Som det ser ud nu, har han omkring 259 stemmer bag sig. Det betyder, at han mangler omkring 60 for at vinde afstemningen.

Johnson fik en mavepuster fra start, da regeringens støtteparti DUP gentagne gange onsdag meldte ud, at de ikke kommer til at stemme for aftalen. Der tabte han 10 stemmer. Derudover er der mange konservative, der vejer DUP's mening og stemmer derefter.

Men det betyder ikke, at slaget er tabt. Johnson har hele fredagen til at skrabe et flertal sammen. Hvordan kan han gøre det?

Lad os se på de forskellige grupper i parlamentet, han kan gå på jagt efter stemmer i.

Den Europæiske Researchgruppe (28)

Den konservative politiker og formand for ERG, Steve Baker.

Den gruppe af konservative, der er for et hårdt Brexit.

Det var denne gruppe, den tidligere premierminister Theresa May havde store problemer med at stille tilfreds, og mange af dem har svært ved at stemme for en aftale, som DUP afviser at sige god for.

Fem af dem har sagt, de kan stemme for aftalen. Og Steve Baker, der er formand for gruppen, siger, at han er optimistisk, men at han skal se aftalen først. Det ventes, at ERG mødes før lørdagens afstemning for at afklare deres position.

De konservative rebeller (19)

Det tidligere konservative partimedlem og minister, Amber Rudd.

Denne gruppe af tidligere konservative - der blev smidt ud af partiet for at stemme mod Johnsons ønske og blokere for en no deal - talte oprindeligt 21.

Men tre af dem har sagt, de stemmer nej til aftalen, og endnu en har sluttet sig til De Liberale Demokrater, som torsdag kaldte aftalen for "økonomisk vandalisme" og sagde klart nej for hele partiet.

Dermed er der 17 tilbage, som Johnson kan snakke med.

De eks-konservative er en broget flok. Flere kan tænkes at stemme for en aftale som et alternativ til at forlade EU uden en, mens andre er bekymrede over, at Johnsons nye aftale er dårligere for Storbritannien end hans forgænger Theresa Mays.

Derudover giver det mening at medregne den tidligere konservative minister Amber Rudd, der forlod både posten og partiet i protest over Johnsons fyringer i september, og løsgængeren Nick Boles, der har stemt for Mays aftale. Da er tallet oppe på 19.

Oppositionen (21)

John Mann er en af de Labour-politikere, der måske kan overtales til at stemme for Boris Johnsons aftale med EU.

Der er 19 medlemmer af Labour, der har signaleret, at de er klar til at stemme for en aftale med EU, hvis den lever op til deres krav om at beskytte arbejdstageres rettigheder, miljøstandarder, og at parlamentet skal have en stemme i aftalen om det fremtidige samarbejde med EU.

De er under et enormt pres fra Labour for at stemme imod.

Men man skal ikke glemme, at der formentlig er et parlamentsvalg lige om hjørnet, og flere af Labours parlamentsmedlemmer skal hjem og fyre deres valgkampagne af i kredse, der stemte for at forlade EU.

Derudover er der endnu en i Labour - John Mann, der stemte for Mays aftale tre gange, og den liberale demokrat Norman Lamb, som ikke genopstiller og har sagt, at han måske kan stemme for en aftale. Dermed er tallet for potentielle stemmer i oppositionen oppe på 21.

Løsgængere (4)

Frank Field er en af de løsgængere, der før har stemt for Theresa Mays aftale med EU.

Der er fire af parlamentets løsgængere, der stemte for Mays aftale sidste gang. Kan de gøre det samme med Johnsons aftale?

... og så er der Boris Johnsons bror

Jo Johnson, den britiske premierminister Boris Johnsons bror.

Alle stemmer betyder noget i jagten på et flertal, og denne ville betyde ekstra meget for Boris Johnson.

Jo Johnson stemte nej til Theresa Mays aftale tre gange, da han ønsker en folkeafstemning om aftalen.

Da May blev tvunget fra posten i sommer, blev han minister i sin brors nye regering, men snart efter sagde han op på grund af regeringens Brexit-politik, da han var "splittet mellem familien og nationens bedste".

Det er spændende at se, om han stemmer for sin brors aftale eller holder fast i, at han ønsker en afstemning blandt det britiske folk.

Og det ekstra drama...

Det ventes, at afstemningen bliver noget af en neglebider.

Og i en afstemning, hvor hver stemme er afgørende, skal man også holde øje med, hvem der undlader at stemme.

For eksempel hudfletter mange politikere og analytikere netop nu DUP's ord om, at de ikke kan stemme for aftalen. Kan det betyde, at de ti nordiske parlamentarikere afholder sig fra at stemme i stedet for at stemme nej?

Det skurrer i forhold til DUP's tidligere valg i afstemninger, der handler om den britiske union, men presset på det lille nordirske parti er stort i de her dage, og alt kan ske.

Du kan følge afstemningen om Brexit-aftalen i Storbritanniens parlament lørdag på TV 2 News og her på tv2.dk.

Kilder: BBC, Sky News og the Guardian.