Hjernen bag bin Laden-drabet: USA er under angreb fra Trump

Ifølge den pensionerede admiral William McRaven arbejder præsidenten på at ødelægge landet både indefra og udefra.

USA er under angreb fra landets egen præsident.

SĂĄ klart formulerer den pensionerede admiral William McRaven sig i en kronik i The New York Times, og torsdag aften uddybede han kritikken pĂĄ CNN.

McRaven er ikke en hvem-som-helst, men arkitekten bag den Navy Seals-mission, hvor terroristen Osama bin Laden blev dræbt i 2011.

Ifølge ham er Donald Trump i gang med at ødelægge landet både indefra og udefra.

- Hvis du kigger på, hvad præsidenten har gjort, har han undergravet efterretningstjenesten, retshåndhævelsespraksissen, justitsministeriet, udenrigsministeriet. Han har kaldt pressen for det amerikanske folks fjende, og jeg kan fortælle dig, at jeg har kæmpet mod mange af USA’s fjender. Pressen er ikke det amerikanske folks fjende, sagde William McRaven blandt andet på CNN.

Lyn-analyse

McRaven er en højtrespekteret admiral, så hans kradse kritik er ikke ubetydelig. Særligt kritikken af Trumps strategi i Syrien og behandlingen af de kurdiske allierede vil vække genklang langt ind i republikanske kredse. Men for de fleste republikanske kongresmedlemmer vil der være tale om en stiltiende opbakning. McRaven har tidligere kritiseret Trump og kræver nu offentligt præsidenten afsat, hvilket gør admiralen til en politisk aktør, som republikanske politikere ikke ønsker at blive associeret med.

Taget USA ud af aftaler

Donald Trump blev af den pensionerede admiral også kritiseret for at have trukket amerikanske soldater ud af Syrien og overladt de allierede kurdere til den tyrkiske militæroffensiv.

William McRaven fortsatte derefter sin liste over præsidentens handlinger, der ifølge ham ødelægger landet.

- Han har undergravet vores NATO-allierede, han har taget os ud af atomaftalen med Iran, JCPOA, og frihandelsaftalen TPP, og det internationale samfund har mistet tilliden til USA. Og så i løbet af alt dette overbeviser han os om, at han gør det af alle de rigtige grunde, og jeg mener, at det er det, der virkelig er bekymrende, sagde William McRaven.

Tidligere kontrovers

Den pensionerede admiral og præsidenten har tidligere været i diskussion offentligt. I 2018 sagde William McRaven, at Donald Trumps angreb på medierne er en trussel mod demokratiet. Til det svarede Trump:

- Han bakker op om Hillary Clinton og Barack Obama.

William McRaven svarede, at han ikke støtter hverken "Clinton eller nogen som helst andre" og gentog over for CNN, at han mener, at "præsidentens angreb på medierne er den største trussel mod vores demokrati i min levetid".