Udland

Åben krig mellem karteller og militæret: El Chapos søn løsladt af frygt for oprør

Sammenstødene i byen beskrives som en krigszone af en korrespondent fra BBC.

Mexicanske sikkerhedsstyrker anholdt torsdag den fængslede mafiaboss Joaquin "El Chapo" Guzmans søn.

Men bare få timer senere er sønnen Ovidio Guzman igen en fri mand. Det meddeler Mexicos minister for offentlig sikkerhed, Alfonso Durazo, tidligt fredag morgen.

Durazo forklarer, at beslutningen om at løslade Guzman junior er truffet for at "beskytte liv". Anholdelsen af Ovidio Guzman torsdag førte nemlig til voldsomme sammenstød og skudvekslinger mellem bevæbnede mænd og mexicanske sikkerhedsstyrker i byen Culiacan.

Lignede en krigszone

BBC's korrespondent i Mexico, Will Grant, beskriver sammenstødene som en krigszone, der udløste panik i byen. Kriminelle fra kartellet var i åbne skudvekslinger med politi og militær. Kartelmedlemmer havde spændt maskingeværer fast til pick-up trucks, som de anvendte i kampene i gaderne, skriver han:

- Midt i kaosset fandt en fangeflugt også sted, hvor et antal fanger flygtede fra fængsler for at skabe yderligere forvirring, så kartellerne kunne forsøge at få deres leder tilbage.

Det fremgår endnu ikke af de internationale bureauer, om folk er blevet dræbt. Men på billeder fra området på bureauet Reuters kan man se personer ligge helt stille på jorden i blodpøle.

Anholdelsen af Ovidio Guzman torsdag førte til voldsomme sammenstød og skudvekslinger mellem bevæbnede mænd og mexicanske sikkerhedsstyrker i byen Culiacan. Video: Sebastian Goos

Sønner har overtaget

Ovidio Guzman er en af "El Chapos" tre sønner og menes at have overtaget kontrollen med dele af faderens berygtede kartel, Sinaloa, efter "El Chapo" blev udleveret til USA og fængslet i 2017.

Byen betragtes som hovedkvarteret for Sinaloa-kartellet, der tager sit navn fra delstaten.

Foruden Ovidio skulle "El Chapos" to andre sønner, Ivan og Archivaldo, også være centrale skikkelser i kartellet.

62-årige "El Chapo" blev i juli idømt fængsel på livstid for at have handlet ulovligt med flere hundrede tusinde ton kokain, heroin, metamfetamin og marihuana og smuglet det ind i USA i over 25 år.