Udland

Verdenskendt band går hver til sit - igen

Guitaristen i det amerikanske band Toto vil ikke afvise, at bandet kan genopstå. Men lige nu har de brug for en pause.

De mange fans af rockbandet Toto må fremover nøjes med at høre hits som 'Hold the line' og 'Africa' på anlægget derhjemme.

For efter 40 år har det amerikanske band besluttet, at de stopper karrieren, når deres igangværende turné slutter i staten Philadelphia 20. oktober.

Det siger Toto-guitaristen Steve Lukather til avisen The Morning Call.

- Jeg ved ikke, hvad fremtiden bringer, men jeg ved, at det bliver det sidste show i Philly i en overskuelig fremtid. Og bestemt slutningen på denne udgave af Toto, siger han.

Et dejligt, lille fængsel

Det er dog ikke første gang, at bandet har annonceret, at de går hver til sit. Tilbage i 2008 lød beskeden ligeledes, at det ville være slut, når de havde færdiggjort deres verdensturné Falling In Between'.

Dengang forklarede keyboard-spilleren David Paich, at opløsningen havde været længe undervejs, fordi kemien ikke var den samme i bandet.

Afstemning

Hvilket af Totos store hits har betydet mest for dig?

Men han ville ikke afvise, at det kunne genopstå. Og der gik da heller ikke mere end to år, før bandet var på turné igen.

Her i 2019 vil Steve Lukather heller ikke udelukke, at dét scenarie kan udspille sig igen. Men som det ser ud nu, har bandets medlemmer brug for en pause og for ikke at tilbringe så mange timer af deres liv i "et dejligt, lille fængsel", som han kalder de hoteller, de opholder sig på under turnéer.

Mere end 40 millioner solgte albums

Det amerikanske band blev dannet i 1977 af de to brødre Jeff Porcaro og Steve Porcaro samt David Hungate, David Paich og Steve Lukather.

Året efter debuterede de med albummet 'Toto', hvorfra især 'Hold the line' blev et stort hit og fortsat er en af bandets signatursange.

Men det var hitsene 'Rosanna' og 'Africa' fra albummet 'Toto IV' fra 1982, der for alvor slog bandets navn fast på musikscenen. Og det blev da også belønnet med seks Grammy'er - blandt andet i kategorien 'Album of the year'.

Bandet turnerede herefter i hele verden, og de har i tidens løb solgt mere end 40 millioner album.

Sygdom og dødfald

Det har dog ikke udelukkende være en dans på roser for medlemmerne. Toto har været præget af mange udskiftninger undervejs på grund af dødsfald og sygdom. Blandt andet måtte bassisten Mike Porcaro trække sig i 2007, da han fik konstateret ALS, som han senere døde af.

Trommeslageren Jeff Porcaro døde i 1992 af et hjertefald, og David Paich skruede ned for musikken i en periode, da søsteren fik kræft.

Ved sin kommende afslutning består bandet af Steve Lukather, Steve Porcaro, David Paich og Joseph Williams.​