Udland

Venezuela får plads i FN's Menneskerettighedsråd trods kritik

Venezuelas præsident Nicolas Maduro er flere gange blevet beskyldt for at bryde menneskerettighederne. Yuri Cortez / Ritzau Scanpix

En række lande og organisationer har kritiseret det sydamerikanske land for at bryde menneskerettighederne.

På trods af massiv kritik for brutal magtanvendelse og brud på menneskerettighederne har Venezuela fået plads i FN's Menneskerettighedsråd (UNHRC).

Torsdag har FN's Generalforsamling stemt 14 nye lande ind i rådet for den næste treårige periode. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Valget af Venezuela er kontroversielt, fordi regeringen med præsident Nicolas Maduro ved roret er blevet beskyldt for at bryde menneskerettighederne.

Regeringen skal have benyttet brutale metoder, som inkluderer tortur, lovstridige henrettelser og intimidering af regeringskritikere.

Indbyggere flygter

Samtidig er Venezuelas økonomi næsten kollapset.

Millioner af indbyggere har de seneste år forladt det engang så velstående land, hvor der ifølge flere medier er udbredt mangel på medicin og fødevarer.

FN siger, at mindst 3,2 millioner er flygtet. BBC rapporterer, at omkring fire millioner mennesker er strømmet ud af Venezuela i protest mod regimet.

I juli lød det fra FN's menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, at der har været 7000 lovstridige henrettelser i kølvandet på demonstrationer mod Maduros styre.

Ifølge Bachelet er langt de fleste drab udført af sikkerhedstjenester. Maduro beskyldte Bachelet for at lyve.

Landene vælges af et flertal

Venezuela er nu sammen med andre nye medlemmer som Brasilien, Tyskland og Sydkorea medlemmer af Menneskerettighedsrådet, som blev oprettet i marts 2006.

Rådets opgave er at fremme og beskytte menneskerettigheder og friheder for alle. Det skal samtidig adressere og undersøge krænkelser af rettighederne.

Rådet har 47 medlemmer fordelt på 13 fra Afrika, 13 fra Asien, 6 fra Østeuropa, 8 fra Latinamerika og de caribiske stater og 7 fra Vesteuropa.

Alle medlemmer skal vælges af et flertal af Generalforsamlingens medlemmer. Medlemmerne af menneskerettighedsrådet sidder i tre år, og de kan genvælges – dog kun for to perioder.