Udland

USA's vicepræsident: Der er indgået en våbenhvile i det nordlige Syrien

Som en del af aftalen om våbenhvile aflyser USA de annoncerede økonomiske sanktioner mod Tyrkiet.

USA har indgået en aftale med Tyrkiets præsident Erdogan om en våbenhvile i det nordøstlige Syrien.

Aftalen indebærer, at Tyrkiet, den kurdiske milits YPG samt Den Syriske Oprørshær SDF skal indstille kampene i 120 timer, svarende til fem døgn, mens de syriske kurdere trækker sig ud af en såkaldt sikkerhedszone. Samtidig dropper USA de annoncerede økonomiske sanktioner mod Tyrkiet.

Det siger USA's vicepræsident, Mike Pence, på en pressekonference i Tyrkiets hovedstad Ankara, efter han sammen med USA's udenrigsminister Mike Pompeo tidligere på dagen mødtes med Erdogan.

Pence tilføjer, at han har fået forsikringer fra den kurdiske YPG-milits om, at den vil trække sig tilbage bag en linje 32 kilometer fra grænsen.

USA's præsident, Donald Trump, glæder sig over våbenhvilen.

- Godt nyt fra Tyrkiet. Millioner af liv vil blive reddet, skriver Trump på Twitter, hvor han retter en tak mod den tyrkiske præsident Erdogan.

Erdogan selv siger, at aftalen vil promovere fred og stabilitet i regionen.

Lederen af de kurdiske styrker meddeler, at man accepterer aftalen og vil nedlægge våbenene i de områder, der hidtil har været kampe, skriver AP.

Tyrkiet: Der er pause - ikke våbenhvile

Den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, afviser, at der er tale om en våbenhvile, for en sådan kan kun indgås mellem "to legitime parter".

Han siger, at Tyrkiet holder en pause i sine militære operationer, så "terrororganisationen", som han betegner YPG, kan forlade sikkerhedszonen.

- Vi suspenderer operationen, vi stopper den ikke, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Vi stopper den først, efter at de (kurdiske militser, red.) har trukket sig fuldkommen fra regionen, siger Cavusoglu.

Flere hundrede dræbte

Tyrkiets foreløbig otte dage lange offensiv i Syrien har kostet 72 civile livet.

Det viser en opgørelse fra Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (SOHR), der er offentliggjort torsdag. Derudover er 224 medlemmer af den kurdiskledede styrke SDF dræbt, mens 183 tyrkiskstøttede syriske oprørere ligeledes er blevet dræbt i løbet af de otte dages offensiv i det nordøstlige Syrien. Omkring 300.000 civile er sendt på flugt fra offensiven, lyder vurderingen fra SOHR.