Udland

Tantholdt efter våbenhvile: Kurderne har tabt det hele

Ifølge flere iagttagere er våbenhvilen en klar gevinst for Tyrkiet.

- Kurderne har tabt det hele.

TV 2s internationale korrespondent Rasmus Tantholdt lægger ikke fingre imellem, når han skal karakterisere den aftale, der er indgået mellem USA og Tyrkiet i det nordlige Syrien.

En aftale, der i fem dage har fået Tyrkiet, den kurdiske milits YPG samt Den Syriske Oprørshær SDF til at nedlægge våbnene.

I løbet af de fem dage skal kurderne have forladt området - ellers vil tyrkerne gribe til våben i sikkerhedszonen og rykke ind i området, understreger Tyrkiets udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu:

- Vi suspenderer operationen, vi stopper den ikke. Vi stopper den først, efter at de kurdiske militser har trukket sig fuldkommen fra regionen, siger han.

Kurderne har accepteret våbenhvilen - men kun i de områder, hvor der hidtil har været kampe.

Rasmus Tantholdt understreger, at det fortsat er uklart, hvad der vil ske langs resten af den tyrkisk-syriske grænse. Alligevel betegner han aftalen som et nederlag for kurderne:

- Kurderne har i adskillige år kæmpet for området ved den syriske grænse, og blandt andet fået smidt terrororganisationen Islamisk Stat ud. De havde håbet at få et selvstyreområde i regionen, og nu bliver de i stedet sendt ud og i armene på Assads tropper i Syrien og russerne, siger han.

I den fælles udtalelse fra USA og Tyrkiet fremgår det, at det først og fremmest bliver tyrkiske styrker, der opretholder den såkaldte sikkerhedszone på syrisk territorium.

Desuden har den tyrkiske regering fået med i aftalen, at YPG skal opgive sine tunge våben, og deres positioner skal ødelægges. Det har længe været et tyrkisk ønske.

Klar gevinst for Tyrkiet

Rasmus Tantholdt kalder udviklingen overraskende og minder om, at præsident Erdogan for bare to dage siden afviste enhver opbremsning i den tyrkiske militæroffensiv:

- USA beder os om at indgå en våbenhvile. Vi kan aldrig indgå en våbenhvile, sagde den tyrkiske præsident.

Tidligere Tyrkiet-korrespondent og journalist på TV 2 News, Martin Selsøe Sørensen, forstår dog godt, at Erdogan ikke kunne stå for fristelsen. Våbenhvilen er en fantastisk aftale for Tyrkiet, mener han.

- Den giver tyrkerne det, de gik i krig for at få. De får den sikkerhedszone ind i Syrien, de har drømt om: 30 kilometer ind langs den 450 kilometer lange grænse. Samtidig slipper Tyrkiet for de sanktioner, der har hængt som et sværd over den tyrkiske regerings hoved, siger Selsøe Sørensen.

Kofod kalder våbenhvile tiltrængt

USA's præsident Donald Trump glæder sig over våbenhvilen, som han kalder for en stor dag for civilisationen. Også fra Danmark er der tilfredshed med udviklingen.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), konstaterer, at våbenhvilen er hårdt tiltrængt.

- Næste fem døgn bliver afgørende. Der er brug for at vende tilbage til forhandlingssporet i Syrien, skriver han på Twitter.