Brexit

Ny Brexit-aftale: Sådan adskiller Johnsons aftale sig fra Mays

Med stor kreativitet og lange forhandlinger er EU og Storbritannien blevet enige om en aftale, der løser grænseproblemet i Nordirland.

Storbritannien og EU er blevet enige om en ny Brexit-aftale.

I det store hele er det den samme aftale, som den Theresa May fik forhandlet på plads, og som tre gange blev stemt ned i det britiske Underhus.

En gennemgang lavet af avisen the Guardian viser, at det er under fem procent af teksten i de to aftaler, der er forskellig fra den anden.

Men der er afgørende forskelle, som skal forsøge at løse problemerne om grænsen mellem Irland og Nordirland, der nu er på vej ud af EU. Grænsen har været af de store stridspunkter i forhandlingerne mellem EU og Storbritannien.

Her kan du se de vigtigste ændringer i den nye aftale.

1. Nordirland skal overholde EU-regler

Nordirland vil fremover fortsat være underlagt en række EU-procedurer om told. Kontrollen af varer skal ske i Storbritannien, hvilket vil betyde, at der ikke er behov for en hård grænse mellem Nordirland og Irland.

Dermed er der ikke behov for en hår grænse mellem Irland og Nordirland.

2. Nordirland forbliver i den britiske toldunion

Nordirland vil officielt være en del af det britiske toldsystem og kunne drage fordel af fremtidige britiske handelsaftaler med andre lande.

Med den nye aftale skal kontrollen af varer mellem EU-landet Irland og Nordirland ske i Storbritannien.

Det gælder altså, at når varerne bevæger sig fra Nordirland over grænsen til Irland, så er de underlagt EU's toldregler. Samtidigt vil Nordirland være en del af det britiske toldsystem og kan derfor benytte fremtidige handelsaftaler, som Storbritannien indgår andre steder i verden.

3. Moms i Nordirland

Det her var et afgørende omdrejningspunkt i den sidste del af forhandlingerne.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, var sparsom med detaljerne på det pressemøde, hvor aftalen blev præsenteret, og sagde blot, at man har "bevaret det indre markeds integritet".

4. Nordirland bestemmer selv

Denne ordning får det nordirske parlament magt over i den forstand, at det kan annullere eller bevare den ved en afstemning hvert fjerde år.

Den afstemning afgøres ved et simpelt flertal.

Hvis de skrotter aftalen, ryger Nordirland over i en periode på to år, hvor man kan afvikle systemet.

Du kan følge slutspillet om Brexit i vores liveblog her:

Aftale risikerer at blive stemt ned

Irlands premierminister siger god for aftalen, og det er afgørende for, at resten af EU kan bakke op den.

Men hjemme i Storbritannien ser det sort ud for Boris Johnson og De Konservative.

Regeringens nordirske støtteparti DUP har gentagne gange sagt, at de ikke kan stemme for aftalen. Der et problem, da Johnson som premierminister i en mindretalsregering har behov for deres ti mandater, og da mange konservative skeler til DUP's vurdering, når de skal stemme.

Der er heller ikke megen støtte at hente i Brexit-partiet. Nigel Farage, som er leder af partiet, mener, at aftalen ikke er "en ordentlig Brexit" og er skuffet over, at den ikke skærer alle bånd med EU.

Som forventet har oppositionen vendt tommelfingeren ned.

Labours leder, Jeremy Corbyn, opfordrer sine parlamentsmedlemmer til at stemme nej, og De Liberale Demokraters leder, Jo Swinson, kalder aftalen for "økonomisk vandalisme".