Brexit

Mette Frederiksen om Brexit: - Det er bestemt ikke godt for Danmark

Den danske statsminister vil ikke lægge pres på det britiske parlament.

Tidligere på dagen var den danske statsminister, Mette Frederiksen, glad for, at der var kommet et gennembrud i forhandlingerne, og at der langt om længe var en aftale klar.

Men hun bryder sig på ingen måde om, at Storbritannien nu ser ud til at forlade Den Europæiske Union.

- Brexit er et britisk ønske, det er ikke et europæisk ønske. Det er i hvert fald ikke et dansk ønske. De må selv klare deres interne forhold i Storbritannien, siger hun til TV 2.

- Det vi kan, er at udtale os på egne og vores fællesskabs vegne, og det er uændret: Brexit er ikke godt for Europa. Det er ikke godt for Storbritannien, og det er bestemt heller ikke godt for Danmark.

Intet pres fra Danmark

Selvom Mette Frederiksen var glad for, at en aftale var kommet i hus, vil der ikke komme et pres på det britiske parlament fra Danmark.

Hendes britiske kollega Boris Johnson havde ellers givet udtryk for, at han ville finde det gavnligt, hvis EU’s topledere signalerede, at der kun er en vej, såfremt aftalen ikke bliver vedtaget – et brud med EU uden en aftale.

- Det er ikke vores opgave at presse nogen i Storbritannien. Det må de selv tage ansvaret for, siger Mette Frederiksen ved ankomsten til EU-topmødet.

En aftale er ikke lig vedtagelse

Bare fordi Storbritannien og EU er blevet enige, så er der lang vej endnu, før Brexit er et lukket kapitel.

Først skal aftalen godkendes af EU’s regeringsledere, hvilket ventes at være en formalitet, og dernæst skal Boris Johnson forsøge at få den stemt i gennem det britiske parlament på lørdag. Hvilket kan vise sig væsentligt mere kompliceret.

Allerede nu har Brexitpartiet, De Liberale Demokrater, det nordirske DUP-parti og Labour meldt ud, at de ikke vil støtte aftalen i den nuværende form. Johnsons egne Konservative har ikke selv flertal.