Brexit

EU-ledere godkender aftale - men Brexit er ikke slut endnu

Aftalen er godkendt af regeringslederne. Nu venter afstemningen i det britiske parlament.

EU's 27 stats- og regeringschefer har godkendt den nye Brexit-aftale.

- Det er lige kommet ud fra Donald Tusks folk, at konklusionerne på Brexit er blevet vedtaget, og det betyder, at vi må forvente, at der er blevet nikket ja til aftalen fra stats- og regeringscheferne. Vi venter lige på at se den endelige tekst, siger TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede fra Bruxelles.

Det skal der ske nu

Selvom EU's ledere nu har godkendt aftalen, betyder det ikke, at Brexit-sagaen, som indtil nu har varet 1210 dage, er et overstået kapitel.

Lørdag skal det vise sig, om det hele har været forgæves, når de britiske politikere skal sige Aye or No til aftalen.

Boris Johnsons forgænger Theresa May oplevede at få sin aftale afvist i Underhuset hele tre gange, før hun måtte trække sig fra posten som premierminister. En skæbne Boris Johnson kan komme til at dele, hvis det ikke lykkedes at få gennemført Brexit inden 31. oktober.

Det kan vise sig at blive svært. For aftalen er identisk med den May præsenterede for Underhuset på nær punktet omkring bagstopperen.

Parlament kan afvise aftale

Så det bliver en kamp op ad bakke for Boris Johnson, når han skal overbevise Underhuset, og allerede få minutter efter han i formiddags annoncerede aftalen, begyndte de første partier at trække i tæppet, hvor premierministeren allerede stod vaklende.

Det nordirske DUP-parti, der indtil denne aftale havde vetoret og var hovedmændene bag Mays fald fra tinderne, stemmer nej.

Det samme gør de såkaldte Brexiteers, der udgøres af 24 medlemmer af Johnsons eget konservative parti.

Brexitpartiet, ledet af Nigel Farage, stemmer også nej. Og det største oppositionsparti, Labour, vil heller ikke stemme for aftalen i sin nuværende form.

Såfremt det britiske parlament forkaster aftalen, så har Storbritannien to muligheder.

Enten forlader de EU uden en aftale 31. oktober - et såkaldt no deal Brexit. Alternativt beder de EU om endnu en udsættelse.