Det store overblik: Her er scenarierne for Johnson og Brexit

En aftale er blevet godkendt i EU, men der er lang vej, før Brexit er et overstået kapitel.

Torsdag aften har EU's 27 stats- og regeringschefer sagt ja til den aftale, som EU og Storbritannien indgik torsdag eftermiddag.

Det var første skridt på vejen til et endeligt farvel til Storbritannien i EU.

Men før de kan sige helt farvel, skal den nye Brexit-aftale stemmes i gennem det britiske parlament. Og her kan udspille sig en række forskellige scenarier.

Aye!

Hvis et flertal stemmer for den nye aftale er det afgjort, at Storbritannien forlader EU med en aftale. Derefter skal EU’s stats-og regeringschefer selv stemme om den og formelt godkende aftalen - torsdag gav de bare deres nik til, at de var klar.

Det kan meget vel ske, at der ikke er tid til at udarbejde den lovgivning, der skal på plads for at implementere aftalen om to uger.

Men om man etablerer en teknisk udskydelse, mens det arbejde laves, eller man får det plads efter udmeldelsen er uklart. Sikkert er det, at Storbritannien vinker farvel til deres medlemsskab af EU.

No!

Hvis et flertal af de britiske parlamentsmedlemmer stemmer nej til den nye aftale, skal regeringen bede EU om udsættelse af Brexit indtil 31. januar 2020.

Årsagen den nye Benn-lov, der blev vedtaget i september for netop at blokere for, at Storbritannien forlader ud af EU om to uger uden en aftale.

Hvilke muligheder er der, hvis de stemmer nej?

Udsættelse

No deal-Brexit

Ny Brexit-afstemning

Valg

Storbritannien bliver i EU

Det er langt fra usandsynligt, at aftalen bliver afvist af Underhuset.

Udover at bagstopperen er lavet om og selve ordet er ude af aftalen, er aftalen mest af alt en revideret udgave af den aftale, som den tidligere premierminister Theresa May forhandlede hjem med EU og fik afvist af det britiske parlament hele tre gange.

Flere partier har allerede været ude og afvise Boris Johnsons nye aftale.

Det rejser sig blandt andet om lederen af regeringens afgørende støtteparti DUP fra Nordirland, Arlene Foster, og lederen af oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbyn.