Udland

Warren kom under angreb fra alle sider i valgdebat

Senator Elizabeth Warren måtte blandt andet forsvare sin plan om et skandinavisk-inspireret sundhedssystem.

Det var alle mod senator Elizabeth Warren, da Demokraterne natten til tirsdag afholdt endnu en valgdebat.

Den 70-årige senator fra delstaten Massachusetts, der i flere vægtede gennemsnit af meningsmålingerne er i front i kapløbet om at blive Demokraternes præsidentkandidat i 2020, måtte parere angreb fra stort set alle sider på scenen.

Debatten blev livetransmitteret på tv-kanalen CNN.

På alt lige fra sundhedspolitik og skattepolitik til retsvæsenet blev den venstreorienterede politikers reformforslag kritiseret som "urealistiske" og "umulige at gennemføre".

Har lagt afstand til de andre kandidater

Men selvom senatoren var under hård beskydning, formåede hun alligevel at sætte sig så solidt på debatten, at hun nu bliver betragtet som demokraternes bedste bud på en præsidentkandidat.

Det vurderer TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster.

- Man skal selvsagt passe på med at overvurdere betydningen af en enkelt tv-debat. Men Elizabeth Warren understregede i nat, hvorfor det er hende, der har momentum i valgkampen, og hvorfor senatoren af bookmakerne anses for at være storfavoritten til at blive præsident Trumps modstander næste år, lyder det fra analytikeren.

Skandinavisk sundhedsystem

Det var blandt andet Pete Buttigieg, der er borgmester i South Bend i delstaten Indiana, der førte an i slaget mod Warren.

Han anklagede hende for hendes plan om et skandinavisk-inspireret sundhedssystem, der "vil føre til skattestigninger for middelklassen".

Warren skød dog tilbage.

- Min plan vil samlet set sænke udgifterne for hårdtarbejdende amerikanere. Vi kan ikke længere opretholde et system, hvor forsikringsselskabernes grådighed tvinger folk ud i økonomisk fallit, sagde hun.

Et luftkastel

Senator Amy Klobuchar fra delstaten Minnesota angreb Warren for at love vælgerne guld og grønne skove.

- Forskellen mellem en plan og et luftkastel er, at du rent faktisk kan gennemføre en plan, sagde den 59-årige senator.

I valgkampen har Elizabeth Warren brugt sloganet "Jeg har en plan, der kan løse det" med henvisning til de mange politiske forslag, hun har fremlagt hidtil.

De mange angreb gjorde dog, at Warren fik megen tid til at svare tilbage. Ifølge avisen New York Times var Elizabeth Warren den kandidat i debatten, der fik klart mest taletid.

Spørgsmål om søn

Tidligere vicepræsident Joe Biden, der længe har været anset som altoverskyggende spidskandidat, måtte under debatten svare på spørgsmål om sin søn, Hunter, og om den verserende Ukraine-sag.

Sagen begyndte, da det kom frem, at Trump i et opkald havde forsøgt at presse Ukraines præsident til at finde snavs på Biden-familien.

- Min søn gjorde ikke noget forkert. Jeg har ikke gjort noget forkert, lød det fra Joe Biden under debatten.

Hunter Biden fik et højt betalt job i et ukrainsk energikonsortium, i samme periode som Joe Biden som vicepræsident var ansvarlig for energipolitiske forhandlinger med Ukraine.

Samtlige kandidater på scenen udtrykte støtte til den rigsretsproces, der er blevet påbegyndt i Repræsentanternes Hus mod præsident Trump på baggrund af Ukraine-sagen.

Joe Biden måtte under debatten mellem de demokratiske præsidentkandidater natten til onsdag svare på spørgsmål om sin søn, Hunter, og om den verserende Ukraine-sag.