Brexit

Vi er næsten i mål med en Brexit-aftale, siger Boris Johnson

EU og Storbritannien er enige om de fleste principper for en aftale. De når dog ikke at få en aftale på plads onsdag aften som håbet.

Den britiske premierminister Boris Johnson siger nu, at man er tæt på en aftale med EU.

Han har netop orienteret sin regering og den konservative parlamentsgruppe om forhandlingerne.

- Vi er tæt på bjergtoppen, men den er stadig delvist skjult i tågen, forklarede Boris Johnson de konservative parlamentarikere.

Umiddelbart inden havde han fortalt sine ministre, at aftalen var tæt på, men at man stadig manglede det sidste 'gennembrud'.

- Han fortalte, at der var en mulighed for at få en god aftale, men at vi ikke er i mål endnu, og at der stadig er uafklarede spørgsmål, siger Boris Johnsons talsmand James Slack efter mødet med regeringen.

I Bruxelles er forhandlingerne mellem Storbritannien og EU stadig i gang, men flere kilder fortæller, at man er enige om de vigtigste principper for, hvordan grænsespørgsmålet mellem Irland og Nordirland skal løses.

BBC's politiske redaktør Laura Kuenssberg har dog netop skrevet på Twitter, at hun har fået at vide fra unavngivne britiske regeringskilder, at man ikke får færdigforhandlet en aftale onsdag aften. Hun skriver dog også samtidigt, at det ikke betyder, at forhandlingerne er brudt endeligt sammen.

Det samme skriver en række andre britiske medier. Ifølge avisen The Sun's politiske redaktør Tom Newton Dunn betyder det, at forhandlingerne fortsætter natten igennem.

En af grundene til, at der er behov for mere tid er, at det stadig er usikkert om aftalen kan finde flertal i det britiske parlament. Boris Johnson har onsdag ført forhandlinger med støttepartiet DUP, de nordirske protestanters parti, om at få opbakning til aftalen.

Boris Johnson er afhængig af DUP's støtte, men den har han ikke fået lovning på endnu.

'For sent'

Både i Bruxelles og London siger kritikere, at selv hvis parterne var blevet enige i løbet af onsdagen, så er det allerede for sent at få en aftale klar til den 31. oktober, som er deadline for Brexit.

I London siger Dominic Grieve, et af de konservative parlamentsmedlemmer, der er blevet ekskluderet af partiet for at stemme imod Boris Johnson, at det nødvendigvis må tage tid at gennemgå aftalen i parlamentet.

- Der er en frygt for, at premierministeren prøver at narre alle til at tro, at alt dette kan nås inden den 31. oktober. Det kan det helt klart ikke, siger han.

Ingen detaljer

I Bruxelles siger en anonym topembedsmand til den britiske avis The Independent, at flere EU-lande allerede har meddelt, at det nu er for sent at få vedtaget en aftale på EU-topmødet torsdag og fredag.

Landene har nemlig endnu ikke set detaljerne i aftalen, der er blevet forhandlet mellem Storbritannien og EU-toppen.

- Det er klart, at der kun kan blive tale om en ’politisk aftale’ i morgen og på fredag, fordi vi ikke har set en aftaletekst. Vi kan ikke sige ja, uden at have gennemgået aftalen grundigt juridisk. Det kan allerhøjst blive et ’politisk ja’, vi har brug for mere tid, siger EU-diplomaten.

Det kan betyde, at der skal holdes endnu et EU-topmøde inden den 31. oktober.

- Datoen den 31. oktober er stadig nogle uger væk, og det er muligt at nå endnu et topmøde, hvis vi behøver det, siger den irske premierminister Leo Varadkar i dag.