Brexit

Brexit-aftale er tæt på: Nu er det op til det britiske parlament, siger topforhandler

EU og Storbritannien er tæt på en en Brexit-aftale. Men måske bliver det svært for den britiske regering at få flertal for aftalen derhjemme.

Brexit-forhandlingerne i Bruxelles fortsætter onsdag aften efter midnat.

Partnerne er tæt på en aftale, men Europa-Parlamentets Brexit-koordinator Guy Verhofstadt siger, at det hele i sidste ende bliver afgjort et helt andet sted, nemlig i det britiske parlament.

- Det næste skridt er ikke i dette parlament, men i det britiske parlament. Kan der opnås flertal i det britiske underhus for aftalen?, sagde Guy Verhofstadt i en pause i forhandlingerne mellem EU og Storbritannien.

Onsdag blev det tydeligt, at en eventuel aftale kan få vanskeligt ved at finde flertal i det britiske parlament, hvor regeringen ikke har et flertal bag sig.

Det nordirske, protestantiske parti DUP har endnu ikke besluttet, om man kan støtte aftalen. Og det store oppositionsparti Labour ønsker, at aftalen mellem EU og Storbritannien skal sendes til folkeafstemning, før den kan blive til virkelighed.

Ros til briterne

Guy Verhofstadt roste ellers briterne for tydeligvis at forhandle med det formål at nå en aftale.

- Der skete et fundamentalt skift for en uge siden. Før var hr. Johnsons forslag absolut uacceptable, for eksempel at give veto til DUP. Der er sket et fundamentalt skift. Spørgsmålet er nu, om de udestående spørgsmål om told kan løses, siger han.

Det britiske ønske om en aftale understreges af, at Boris Johnson sent onsdag meddelte, at han vil tage til Bruxelles ekstra tidligt torsdag morgen for at hjælpe forhandlingerne på vej, inden EU-topmødet starter ved middagstid.

EU's toldunion

Indholdet af den aftale, der siges at være tæt på, er endnu ikke offentliggjort, fortæller TV 2’s EU-korrespondent Lotte Mejlhede.

Så oplysningerne skal holdes ud i strakt arm.

- Det vi har fået at vide er, at grænsen skal gå i det nordirske hav. Der må ikke være kontroller og checks inde på den irske ø. Det har været en irsk linje, som EU støtter. Det betyder, at Nordirland stadig skal være en del af en britisk toldunion – men de facto en del af EU’s toldunion, fortæller hun.