Udland

Arkæologer gør 'stort og vigtigt' fund i Egypten

Selvom kisterne har flere tusinde år på bagen, er de mange farverige detaljer stadig tydelige. Egyptens ministerium for oldtidsminder

De egyptiske myndigheder vil afsløre nyt om de uåbnede sarkofager senere på ugen.

Ved en udgravning nær byen Luxor i Egypten har arkæologer fundet over 20 antikke, farverige sarkofager af træ.

Kisterne er så velbevarede, at farver og inskriptioner stadig fremgår tydeligt, og de har tilsyneladende ikke været åbnet, siden de for tusindvis af år siden blev lagt på stedet.

Det oplyser landets ministerium for oldtidsminder, der betegner opdagelsen af kisterne som ”en af de største og vigtigste” de senere år.

Der er fundet over 20 velbevarede kister i udgravningen.

Sarkofagerne blev fundet i to lag, hvor de øverste lå på modsatte led af de nederste.

Ministeren for oldtidsminder, Khaled Al-Anani, er nu rejst til udgravningspladsen ledsaget af Mustafa Waziri, generalsekretær for Det øverste råd for antikviteter for at inspicere det arkæologiske arbejde.

Myndighederne oplyser, at de vil offentliggøre flere detaljer om opdagelsen på en pressekonference lørdag.

Da kisterne blev fundet, lå de i to lag med de øverste på tværs af de nederste.

Berømt område

Fundet er gjort ved El-Assasif, der er en såkaldt nekropol. Det kaldes de steder, hvor man i oldtiden bisatte de dødes jordiske rester.

Nekropolen ligger tæt ved den kendte Kongernes Dal på Nilens vestlige bred ved Luxor.

Sarkofagerne er fundet ved El-Assasif-nekropolen.
Kisterne lå i flere lag på tværs af hinanden.

Ifølge BBC er de fleste af gravene ved El-Assasif fra den sene periode af oldtidens Egypten, som er angivet til år 664-332 før vor tidsregning.

Men der er også grave, der kan dateres helt tilbage til det 18. egyptiske dynasti fra perioden omkring år 1550-1290 før vor tidsregning. Det var i denne periode, at nogle af de mest berømte faraoer regerede.

Ministeren for oldtidsminder, Khaled Al-Anani, ser nærmere på de mange bevarede detaljer på kisterne.
Ministeren for oldtidsminder, Khaled Al-Anani (tv) og Mustafa Waziri, generalsekretær for Det øverste råd for antikviteter, besigtiger fundene.

I sidste uge oplyste ministeriet for oldstidsfund, at arkæologer havde opdaget et forhistorisk industriområde i den vestlige dal ved Luxor.

Fundene i området omfattede blandt andet huse til opbevaring og rengøring af begravelsesmøbler samt mange keramikgenstande dateret til det 18. dynasti, oplyste ministeriet.