Udland

Amerikansk soldat står frem: - Trump lader en allieret i stikken

Med stemmerne 354 for og 60 imod fordømmer Kongressen Donald Trumps tilbagetrækning fra Syrien.

Kritikken regner ned over Donald Trump i kølvandet på hans beslutning om at trække de amerikanske tropper ud af det nordlige Syrien.

Nu melder en tidligere amerikansk soldat, der har gjort tjeneste i det nordlige Syrien, sig i koret.

Navnet er Marty Palmer, og han står frem i Washington Post med kradse ord til præsidentens beslutning.

- Jeg føler, vi lader en tæt allieret i stikken i kampen mod IS. Og vi efterlader dem til en uvis skæbne som højst sandsynligt vil ende skidt for dem. At forlade et folk, der har givet tusinder af liv i den her konflikt. Det er hårdt at se, siger Palmer.

Den kurdiske tapperhed

Den tidligere soldat mindes en særlig begivenhed i sommeren 2017, som eksemplet på kurdernes tapperhed.

Her eksploderede en bilbombe i det nordlige Syrien og dræbte otte kurdiske soldater i et område, som Palmers amerikanske deling patruljerede i.

Amerikanerne ilede til med assistance og fik sendt 12 kurdiske soldater til det lokale hospital.

- Det angreb fortalte mig meget om kurderne, for dagen efter angrebet var de samme soldater, der var blevet såret af bomben, tilbage på arbejde. Dagen efter eksplosionen. Det var bare et af mange eksempler, hvor de viste en tapperhed uden lige, husker Palmer.

Regering: Soldaterne parerer ordrer

Palmer er ikke længere udsendt til Syrien og dermed ikke bundet af den tavshedspligt, der forbyder soldaterne at ytre sig politisk, mens de er i tjeneste.

Palmer var senest en del af de amerikanske tropper i Syrien sidste år.

En række andre anonyme kilder fra det amerikanske militær har dog ganske usædvanligt kritiseret beslutningen om at forlade Syrien, men USA's militærminister Ryan McCarthy mindede mandag om, at soldater skal adlyde den til enhver tid siddende regering.

- Alle har en holdning til krig, men når alt kommer til alt, følger vores soldater regeringens strategi og politik, sagde han.

Kongressen vedtager fordømmelse af Trump

Marty Palmer er blot den seneste i rækken af kritikere, der er imod Trump-administrationens Syrien-strategi.

Onsdag aften har Kongressen i USA stemt en resolution igennem, der fordømmer beslutningen med stemmerne 354-60.

Det skriver NBC.

Fordømmelsen får ikke nogen juridisk betydning, men er opsigtsvækkende, fordi en række republikanere bakker fordømmelsen op.

Flere republikanere gav i den foregående debat udtryk for, at de frygter, at den amerikanske tilbagetrækning kan være lig med et comeback til terrororganisationen Islamisk Stat. Flere fra Trumps parti kaldte i debatten beslutningen for "katastrofal" og en "fejltagelse".

Demokraterne fokuserede på, at man med et amerikansk exit i Syrien overlader kurderne til en uvis skæbne.

Det demokratiske kongresmedlem Seth Moulton var endnu mere direkte i sin kritik af Trump:

- Trump har valgt side og støtter nu diktatorer og slagtere.

En vedtagelse af resolutionen var ventet.

Tidligere på ugen sagde den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, at "en brat tilbagetrækning af amerikanske styrker fra Syrien kun gavner Rusland, Iran og Assad-regimet".

- Amerikanske interesser er bedst tjent ved amerikansk lederskab, ikke ved retræte eller tilbagetrækning, siger McConnell, der normalt er Trumps nærmeste allierede i Kongressen.

Trump: Smart ikke at være involveret i kampe

Omkring 1000 amerikanske soldater i Syrien var udstationeret i det nordøstlige Syrien sammen med Den Syriske Oprørshær (SDF) indtil sidste uge.

Her trak de sig ud af området, da tyrkerne indledte sin offensiv mod de kurdisk-ledede styrker i Syrien.

- I de seneste 24 timer er vi blevet bevidst om, at (tyrkerne, red.) sandsynligvis har tænkt sig at udvide deres angreb længere sydpå end oprindeligt planlagt og også mod vest, så vi ville have amerikanske soldater fanget mellem to fremstormende hære, og det er en uholdbar situation, sagde USA's forsvarsminister Mark Esper.

Den amerikanske præsident Donald Trump forklarede tilbagetrækningen på Twitter således:

- Meget smart ikke at være involveret i de intense kampe langs den tyrkiske grænse for en gangs skyld. De, der fejlagtigt fik os ind i mellemøstkrigene, kæmper stadig for at kæmpe. De har ingen idé om, hvor dårlig en beslutning, de har truffet.