Udland

Årets vildeste naturfotos er kåret - se de 16 vinderbilleder her

Der er fundet en vinder i alle 16 kategorier i konkurrencen ’Wildlife Photographer of the Year’, der afholdes af Natural History Museum.

Tænderne er blottet og munden stivnet i et lydløst skrig.

Et murmeldyr er få milisekunder fra at møde sin skæbne, da den på dette års vinderbillede i fotokonkurrencen 'Wildlife Photographer of the Year’ finder sig selv ansigt til ansigt med en tibetansk ræv.

Forud for billedet var murmeldyret kommet frem fra sit skjul for at lede efter mad i det kinesiske naturreservat ved Qilian Mountain.

Men der var andre i nærheden, der gerne ville have stillet sulten. Ræven skulle mætte tre unger og lå på lur, før den stormede frem.

Billedet er fanget i det splitsekund mellem liv og død for murmeldyret, der afværgende holdt sin pote med lange klør op – klør, der er egnet til at grave i jorden. Ikke til at kæmpe.

Vinder i kategorien: 'Animals in their Environment'

En flok tibetanske antiloper har efterladt sig spor på en snedækket skråning i Kumukuli-ørkenen i Kinas nationale naturreservat Altun Shan.

De er specialister i højde og kan overleve ekstreme kuldegrader på grund af deres særlige ’underpels’ kaldet shahtoosh.

Pelsen har dog også været årsag til artens tilbagegang, fordi den ikke kan tages fra en levende antilope. Det har taget fotografen, Shangzhen Fan, flere år at fange dem med linsen i det svært fremkommelige terræn.

Vinder af kategorien: 'Animal Portraits'.

Fotografen, Ripan Biswas, troede først, at der var tale om en myre, men da han kom tættere på, blev det lille insekt afsløret af antallet af lange, tynde ben.

Der er i stedet tale om en slægt indenfor krabbeedderkopper, der måler en halv centimeter og imiterer myrer. Det er ikke atypisk, at edderkopper imiterer myrer i udseende og væremåde – og faktisk også lugt – fordi det kan hjælpe dem med at infiltrere en myrekoloni. Enten for at spise dem eller selv undgå at blive spist.

Fotografen måtte meget tæt på for at få et billede, og han mener, at edderkoppen kunne se sin egen refleksion i linsen og hævede benene som en advarsel.

Delt vinder i kategorien: 'Behaviour: Mammals'

Billedet er et resultat af syv måneder, hvor fotografen, Ingo Arndt, har jagtet pumaer til fods i Chile.

Det tog denne puma en halv time at snige sig ind på en guanako. Da rovdyret var 30 meter fra sit bytte, sprintede den og angreb, så pels og græs fra guanakoen fløj rundt omkring.

Det lykkedes ikke guanakoen at ryste pumaen af ved at løbe, men da den kastede sig ned på kattedyret med hele sin vægt, måtte pumaen give slip og tage flugten.

Vinder i kategorien: 'Behaviour: Amphibians and Reptiles'

Fotografen, Manuel Plaickner, har fulgt migrationen af frøer i det sydlige Tyrol, Italien, i mere end ti år, og havde deraf fået idéen til det særlige billede.

Men det krævede timing. Da det var lige op over, havde han sænket sig selv ned i en dam, hvor hundredvis af frøer ynglede – her ventede han på det øjeblik, hvor lyset, farverne og de mange frøer stod helt rigtigt.

Vinder i kategorien: 'Behaviour: Birds'

Fotograf Audun Rikardsen var overbevist om, at han havde fundet den perfekte udkigspost for at få et billede af en kongeørn på en klippeafsats i det nordlige Norge.

Her placerede han et kamera og en bevægelsessensor og byggede sig selv et skjulested ikke langt derfra. Jævnligt smed han trafikådsler, og gradvist begyndte en kongeørn at vænne sig til kameraet, så han kunne få et billede.

Kongeørnene er ellers et udskældt dyr i landet, hvor de bliver beskyldt for at jage både får og rensdyr.

Vinder i kategorien: 'Behaviour: Invertebrates'

En koloni af hærmyrer på vej gennem en regnskov nær La Selva Biological Station i det nordøstlige Costa Rica.

Når de er på farten, danner de en slags bivuak for at beskytte koloniens dronning og larver. Normalt er den formet som en kegle eller et gardin, men her ligner det ifølge fotografen, Daniel Kronauer, en katedral. Han prøvede at gøre sig så lidt bemærket som muligt, da han skulle tage sine billeder.

- Du må ikke ånde I deres retning eller røre noget, der hænger sammen med deres bivuak, fortæller fotografen ifølge Natural History Museum.

Vinder i kategorien: 'Plants and Fungi'

Billedet viser træet MØonterey-cypres i Point Lobos, Californien, der er dækket af en farverig masse.

Massen er ufarlige alger, og fotograf Zorica brugte flere dage på at eksperimentere med billeder, før hun endte med et nærbillede af det algebegroede træ.

Vinder i kategorien: 'Under Water'

Det har krævet lang tids forberedelse for fotograf David Doubilet at forevige den store koloni af havål. Ålene er meget sky og forsvinder ned i deres sandgrave, hvis de fornemmer noget ukendt.

Derfor endte han med at sætte et fjernbetjent kamera op og gemme sig bag et skibsvrag. Efter flere timer dukkede ålene op fra bunden igen. Og da en lille læbefisk ledte en hornfisk gennem skoven af ål, havde han sit skud.

Vinder i kategorien: 'Urban Wildlife'

De brune rotter er ikke et sjældent syn i New Yorks gader, men som smittebærere indgyder de frygt og afsky. Trods mange forsøg på at nedbringe og kontrollere antallet, er det indtil videre slået fejl.

Fotograf Charlie Hamilton James brugte lyset i kameraet til at falde i med gadelygterne, og med fjernbetjening lykkedes det ham at komme helt tæt på rotterne og fange et billede i øjenhøjde.

Vinder i kategorien: 'Earth’s Environments'

Billedet er fanget gennem en åben dør i en helikopter og viser vulkanen Kîlauea i udbrud på The Big Island på Hawaii i Stillehavet i maj 2018.

Udbruddet strakte sig over tre måneder og nåede undervejs vandet, hvor der blev dannet et område med lava ude i vandet.

Vinder i kategorien: 'Black and White'

En enlig bisonokse i Yellowstone National Park i kraftigt snevejr, og fotografen kunne kun se silhuetten af den. Han fangede et billede, fordi han godt kunne lide kontrasten i den stillestående, store bison og bevægelsen i snevejret.

Vinder i kategorien: 'Wildlife Photojournalism'

Før dette billede kunne blive til, skulle fotografen, Alejandro Prieto, have det perfekte billede af en jaguar. Det tog to år.

Derefter projicerede han det op på grænsehegnet mellem USA og Mexico som et symbol på, hvad det vil betyde, hvis den amerikanske præsident Donald Trumps mur bliver en realitet.

Jaguaren holder til i Amazonas, men har historisk set også færdedes i det sydvestlige USA. En mur vil derfor lukke jaguaren og andre dyr inde - eller ude.

Vinder i kategorien: 'Wildlife Photojournalist Story Award'

I 17 år gav aben Riku tre shows om dagen foran et stort publikum i et teater i Japan. Folk blev draget af de traditionelle og populære forestillinger på grund af abens menneskelignende udseende, men det var forbudt at forevige den med et kamera.

Derfor tog det også fotograf Jasper Doest lang tid at få tilladelse til at tage billeder af forestillingen. Han blev forfærdet over, at et dyr, der engang blev betragtet som helligt, blev latterliggjort på den måde.

Aben Riku lavede sit sidste show i 2018.

Vinder i kategorien: 'Rising Star Portfolio Award'

Det kostede fotografen Jérémie Villet adskillige, mindre forfrysninger, da han insisterede på at få et billede af de hvide dall-får i det canadiske område Yukon.

På grund af hård vind og frosne fingre havde han efter en måned kun fået dette ene skarpe billede. Det viser to hanfår, der tager en pause fra deres magtkamp i det hårde vejr.

Vinder i kategorien: 'Wildlife Photographer Portfolio Award'

Mere end 5000 kejserpingviner dukker sig for vind og kulde, mens de beskytter deres æg, der er gemt under en fold af hud og hviler på deres fødder.

Vinden føltes som nåle mod fingrene, da fotografen tog handskerne af for at stille skarpt på den store flok, fortæller han.