Prominent EP-medlem sår tvivl om Tyrkiets NATO-medlemskab

16x9
Guy Verhofstadt mener ikke, at tyrkerne lever op til deres forpligtelser. Foto: Vincent Kessler / Ritzau Scanpix

Tyrkiets krigshandlinger i Syrien gør, at deres rolle i forsvarsalliancen skal revurderes, mener belgiske Guy Verhofstadt.

Den tidligere belgiske premierminister og medlem af det europæiske parlament, Guy Verhofstadt, går nu i rette med Tyrkiet efter landets invasion af det nordøstlige Syrien.

Verhofstadt mener ikke, at Tyrkiet opfører sig som en ansvarsfuld NATO-partner, ligesom han stiller spørgsmålstegn ved, om man kan stole på dem i alliancen.

Udmeldingen kommer efter NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, tidligere i dag var til et møde på den britiske premierministers adresse på Downing Street i London, udtalte han, at NATO var bekymret for udviklingen i Syrien.

Hovedsageligt er NATO bekymret for, om Tyrkiet er ved at genoplive Islamisk Stat med deres krigshandlinger mod kurderne, da de kurdiske styrker har fængslet tusinder af medlemmer af terrororganisationen i det nordøstlige Syrien, som tyrkerne har invaderet.

De europæiske lande har indtil videre stået i kø for at fordømme Tyrkiets fremmarch i Syrien, men det er første gang, at et medlem af det europæiske parlament opfordre til at revurdere tyrkernes status i NATO.

**

Perspektiv

Foto: Aaref Watad / Ritzau Scanpix

Hvorfor er Tyrkiet gået ind i Syrien?

For en uge siden gik den tyrkiske hær ind i det nordlige Syrien. Det gjorde de af to årsager.

For det første det kurdiske spørgsmål. Tyrkerne har et stort kurdisk mindretal på måske 13 millioner mennesker, som kræver øget selvstyre. Den stærkeste politiske kraft, det forbudte kurdiske parti PKK, har kæmpet for selvstyre i Tyrkiet siden 1984 og står på både EU’s og USA's terrorliste. Derfor ønsker Tyrkiet under ingen omstændigheder, at kurdiske styrker skal have kontrol med et område, der grænser op til Tyrkiet.

For det andet de flere end tre millioner syriske flygtninge, der bor i Tyrkiet. Tyrkiet ønsker at skabe en 30 kilometer bred ’sikkerhedszone’ langs hele grænsen mellem de to lande, og har planer om en sende mindst en million syriske flygtninge tilbage til dette område på 500 gange 30 kilometer.

***