Udland

Kan Assad pludselig blive en frelser? Forstå konflikten i Syrien

I årevis har præsident Assad været frygtet - nu hilses regimets soldater velkommen i kampen mod Tyrkiet. Få overblikket over konflikten i Syrien her.

Det kom bag på de fleste, da USA’s præsident, Donald Trump, trak de amerikanske tropper ud af det nordlige Syrien umiddelbart efter en telefonsamtale med den tyrkiske præsident, Erdogan.

Tre døgn efter samtalen med Trump, 9. oktober, krydsede Erdogans soldater grænsen til det nordøstlige Syrien. Det blev startskuddet til en ny konflikt.

Men hvad handler den i bund og grund om - og hvor mange parter er egentlig involveret? Vi svarer på fem centrale spørgsmål om konflikten her:

1. Hvorfor har Tyrkiet invaderet Syrien?

Tyrkiet vil skabe en 30 kilometer bred ’sikkerhedszone’ langs hele grænsen mellem de to lande – det er den skraverede zone, man kan se på kortet nedenfor.

Landet ønsker at sende mindst en million syriske flygtninge, der lige nu opholder sig i Tyrkiet, tilbage til dette område på 500 gange 30 kilometer.

Derudover ønsker Tyrkiet under ingen omstændigheder, at kurdiske styrker skal have kontrol med et område, der grænser op til Tyrkiet.

Det skyldes, at Tyrkiet betragter de syriske kurdere i YPG-militsen som en søsterorganisation til PKK, der har kæmpet for selvstyre i Tyrkiet siden 1984 og står på både EU’s og USA's terrorliste.

2. Hvem er parterne i konflikten?

Parterne i konflikten er primært Tyrkiet og det kurdiske mindretal i Syrien, men også USA, Rusland og Syriens præsident spiller en rolle.

Tyrkiet har flere gange truet med at starte en offensiv mod kurderne i Den Syriske Oprørshær (SDF) og de kurdiske YPG-tropper, der er den militære gren af det kurdiske parti PYD.

Det har imidlertid kompliceret tingene, at 1000 amerikanske soldater har befundet sig i området sammen med kurderne. Da Trump trak sine tropper ud, rykkede Tyrkiet ind.

Kurdere i Syrien og Tyrkiet

Det kurdiske område var en del af Det Osmanniske Rige indtil 1. verdenskrig. Efter krigen blev grænserne trukket, så kurderne blev delt imellem fire lande.

I det nordøstlige hjørne af Syrien lever omkring to million kurdere. Siden borgerkrigen i Syrien brød ud, har de syriske kurdere fået en vis kontrol med deres område.

I det sydøstlige Tyrkiet lever omkring 12 millioner kurdere.

I det nordlige Irak lever omkring fem-seks millioner kurdere.

I det vestlige Iran lever omkring seks-syv millioner kurdere.

Kilde: CIA Factbook.

Syriens regeringshær har rykket soldater nordpå for at "konfrontere en tyrkisk aggression" i det nordlige Syrien. Lokalbefolkningen har taget imod hjælpen med åbne arme fra den ellers så frygtede Assad.

Rusland støtter Syriens præsident, Bashar al-Assad, og har hjulpet ham i nedkæmpelsen af syriske oprørere.

3. Hvordan har verden reageret?

Præsident Trump har advaret om, at han vil "fuldkommen ødelægge og udslette" Tyrkiets økonomi.

Trump har givet grønt lys til sanktioner mod Tyrkiet og har hævet USA's toldsatser på tyrkisk stål til 50 procent. Samtidig standser Trump forhandlinger om en handelsaftale med Tyrkiet til op mod 700 milliarder kroner.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har opfordret Tyrkiet til at stoppe offensiven. Derudover har EU-landene givet håndslag på at stoppe salg af våben, der kan bruges i Tyrkiets offensiv.

Samtidig er landene enige om at fordømme Tyrkiets offensiv i Syrien, som ifølge EU’s udenrigsministre har 'dramatiske konsekvenser'.

Iran, Egypten og Saudi-Arabien har også taget afstand til den tyrkiske offensiv i Syrien.

4. Hvad har krigens konsekvenser været?

Tyrkisk militær har i de seneste dage indtaget flere af de grænseområder, som kurdiske militser hidtil har kontrolleret.

Ifølge FN er flere end 130.000 mennesker i det nordøstlige Syrien flygtet fra krigen.

Kurdisk Røde Halvmåne oplyser, at 41 mennesker er døde mellem 9. oktober og 14.oktober, mens 165 andre er alvorligt sårede.

Organisationen skriver, at antallet af dræbte civile stiger dagligt.

En af de dræbte civile er Hervin Khalaf, en 35-årig kvindelig oppositionspolitiker, som ifølge det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder blev henrettet af medlemmer af Den Frie Syriske Hær (FSA), en oprørsgruppe som aktivt støtter tyrkerne i deres offensiv i Syrien.

5. Hvad med Islamisk Stat?

Tilbagetrækningen fra USA og den efterfølgende tyrkiske invasion har betydet, at op mod 900 IS-krigere er stukket af fra de kurdiske fængsler i området, der tidligere har været kontrolleret af amerikanerne og kurderne. Det skriver Al Jazeera.

Ifølge tv-stationen ABC sidder der omkring 10.000 IS-fanger i det nordlige Syrien, hvoraf omkring 2000 er fra andre lande end Syrien og Irak.

Prominente republikanske politikere som Lindsey Graham og John Shimkus kalder Trumps beslutning om at trække sig ud af Syrien og overlade IS-fangerne til tyrkerne for henholdsvis ’den værste fejl, han har begået i sin præsidentperiode’ og 'frygtelig og foragtelig’.

Liz Cheney, datter af tidligere vicepræsident Dick Cheney og en af de højst rangerende republikanere i Repræsentanternes Hus, fordømmer præsidentens handling. Hun siger, at Trump er i gang med at genoplive Islamisk Stat.